Published On: joi, dec. 28th, 2017

Francisk Chiriac, dupa ce au aparut zvonuri ca nu mai sunt bani pentru Podul peste Dunare: “Acest obiectiv important si strategic va fi finalizat”

In aceasta luna, in Parlament, a fost anuntat bugetul pentru anul 2018, iar pentru constructia Podului peste Dunare de la Braila, lucrare pe care CNAIR o descrie ca fiind "cea mai complexa lucrare de infrastructura din ultimii 27 de ani", s-au alocat numai 23,8 milioane de lei. Aceasta suma reprezinta putin peste 1% din valoarea totala a proiectului, care este de aproximativ 433 de milioade de euro (2 miliarde de lei). Suma pe care Guvernul Romaniei s-a angajat sa o puna la bataie, in anul 2018, pentru inceperea lucrarilor la Podul peste Dunare era de 299 de milioane de lei, adica de 15% din totalul proiectului. Licitatia proiectului a fost lansata in mai, iar in octombrie contractul a fost atribuit, dar pana in prezent inca nu a fost si semnat.

Dupa anuntarea bugetului, presedintele CJ Braila Francisk Chiriac s-a aratat la fel de optimist in ceea ce priveste podul, chiar daca suma prinsa in buget este mult mai mica decat cea programata. Chiriac a spus ca banii pentru acest proiect major vin din mai multe parti, nu doar din bugetulul tarii, si ca in anul 2018 este programata doar proiectarea podului. Mai mult, optimismul acestuia nu se opreste aici si a spus ca in 2019 exista posibilitatea demararii lucrarilor de constructie.

“Informatiile pe care le am sunt cele din mass-media, ca a doua contestatie nu a trecut si ca lucrurile merg mai departe si sper ca pana la jumatatea anului viitor sa avem si contractul semnat, sa intram efectiv pe partea de proiectare.

Eu stiu ca o parte din banii pentru pod sunt din fonduri europe, o parte vin din fonduri guvernamentale asa ca nu cred ca se pune problema finantarii podului de la Braila. Mai ales ca trebe sa trecem de prima faza a contractului care e partea de proiectare, care se intinde pe durata unui an de zile, deci lucrurile se pot schimba sau imbunatati pe parcurs. Din punctul meu de vedere nu exista nicio problema. Ba mai mult, sunt atat de optimist incat sper si cred cu tarie ca in anul macar 2019, dupa anul de proiectare, efectiv sa inceapa constructia podului. N-am vorbit la Minister pentru ca ei stiu foarte bine sa-si faca treaba acolo, dar nu poate fi un proiect de o asemenea amploare nebugetat. Eu cred ca lucrurile sunt in continuare pe fagasul bun si acest obiectiv important si strategic va fi finalizat”, a spus Francisk Chiriac.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>