Published On: lun, dec. 4th, 2017

Braila ramane fara populatie / Lipsa locurilor de munca ii face pe oameni sa migreze

Scenariu dramatic: am putea sa ramanem doar 12 milioane de oameni in tara, daca statul nu ia masuri rapid. Statistica oficiala spune ca populatia scade constant si peste 45 de ani vom avea o mare problema. Emigrarea din cauza saraciei este principala cauza, iar Teleormanul va fi judetul cel mai pustiit in absenta deciziilor salvatoare.

Sociologii sunt ingrijorati pentru ca zonele mai putin dezvoltate se depopuleaza rapid.

“Oamenii nu au locuri de munca si incearca sa migreze in special la nivel international. Nu exista destule stimulente pentru familiile cu copii, tinere, sa nasca mai mult de un copil”, sustine Adrian Dan, sociolog.

“Aducerea in tara de populatie straina extracomunitara, printr-o politica de absorbire a meseriilor pe care noi nu le putem acoperi”, spune la randul sau economistul Mircea Cosea.

Daca statul continua sa asiste nepasator la valul de plecari din tara, cele mai mari probleme vor fi in sud, arata estimarile Institutului National de Statistica. Populatia din Teleorman se va reduce cu mai mult de 60 de procente, iar localnicii din Olt, Braila si Gorj vor ramane jumatate din cati sunt acum. Singurul judet unde populatia va creste cu 50 la suta pana in 2060 va fi Ilfovul, ajutat de Bucurestiul care se extinde spre el.

“Cei care sunt din Bucuresti si Ilfov sigur ca traiesc aproape la fel ca in Occident. Cei care stau la Vaslui sau in alta parte sigur au toate motivele sa plece pentru ca viata lor e total diferita de ceea ce se intampla in capitala”, a adaugat Mircea Cosea.

Pe langa reducerea populatiei, studiul de la Stastica arata alta problema grava: pana in 2060 vom avea in tara de doua ori mai multi oameni trecuti de 65 de ani decat sunt acum.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>