Published On: lun, dec. 18th, 2017

ADIO contestatiilor nesfarsite la licitatiile publice / Guvernul va modifica legea licitatiilor publice prin Ordonanta de Urgenta

Saptamana trecuta, vicepremierul Paul Stanescu a fost in Braila pentru a semna mai multe contractele unor proiecte ale Consiliului Judetean Braila, dar si pentru a discuta cu primarii din judet despre stadiul in care se afla proiectele din PNDL 2. La intalnire, Stanescu a spus ca Guvernul are in plan modificarea legislatiei in ceea ce priveste licitatiile publice. Legislatia prost gandita din prezent a generat multe probleme in toate judetele, in special in Braila, unde multe proiecte de asfaltare si plombare de drumuri au intrat in impas din cauza contestatiilor.

Vicepremierul a spus ca se doreste infiintarea unei baze de date in care sa se regaseasca toti “contestatarii de profesie” si dupa ce au pierdut doua sau trei contestatii sa li se interzica dreptul de a participa la licitatii pentru mai multi ani.

“In sedinta de Guvern de ieri(n.r. joi 14 decembrie) am avut o Ordonanta de Urgenta care modifica Legea 198 a achizitiilor publice. Curtea de Conturi a avut niste observatii – nu foarte multe – si primul ministru a hotarat sa o amanam pentru sedinta de miercuri(20 decembrie) si aceasta aduce foarte multe schimbari.

Va dau un exemplu: sunt contestatari de profesie in toate judetele, asta stim cu totii, nu se inscriu la licitatie decat ca sa conteste. Ei vor fi intr-o baza de date, intr-un registru, daca ii putem spune asa, si in momentul in care au pierdut 2-3 contestatii, ei nu mai au voie sa participe la licitatii cativa ani si sigur ca atunci firma respectiva se gandeste bine, inainte de a contesta cine a castigat acolo. Bine sunt mai multe lucruri acolo.

Bine, sunt mai multe lucruri care sunt prevazute in Ordonanta de modificare a Legii 198, dar mi se pare ca asta e foarte importanta. Si una la fel de importanta este ca ANAP-ul (n.r. Agentia Nationala pentru Achizitii Publice) va da un certificat de conformitate si ANAP-ul va fi solidar cu beneficiarul, adica va plati si el. Ca stiti bine ce se intampla cu ANAP-ul, te duci acolo si dupa aia se razgandesc. Nu mai au voie sa se razgandeasca.

Exista si posibilitatea ca firmele in insolventa sa nu fie lasata sa participe, chiar daca UE nu este de acord cu o asemenea interdictie. Sigur, pentru ca suntem tara a UE, noi trebuie sa ne incadram si la legislatia europeana, fara discutie, pentru ca intr-adevar, si nu ma feresc sa spun lucrul asta, noi cu foarte multe state din UE nu avem un limbaj comun, pentru ca la ei nu exista contestatari si e greu sa inteleaga, in momentul in care noi spunem ca s-a contestat o anumita licitatie. Sunt tari in UE unde CJ sau Consiliul Local, prin cerere de oferte, hotarasc cine face lucrarea respectiva. Dar deocamdata aici suntem si speram in continuare sa imbunatatim aceasta Lege a achizitiilor publice, care ne-a adus foarte multe necazuri de-a lungul timpului”, a spus Paul Stanescu.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>