Published On: mar, nov. 7th, 2017

Val de scumpiri inainte de sarbatori / Unele alimente vor costa cu 50% mai mult fata de anul trecut

In prag de sarbatori, preturile alimentelor au explodat. Ouale, carnea, untul si multe alte produse de baza costa chiar si cu 50% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Majorarea accizei la combustibili este, in opinia analistilor economici, principalul motiv al scumpirilor.  Desi nu ne apropiem de sarbatoarea Pastelui, ci de cea a Craciunului, pretul oualor a crescut considerabil in ultimele doua luni. Cu aceeasi bani pentru care la finele lunii septembrie puteam cumpara 10 oua, acum putem putem lua numai sase.

Vestile proaste nu se opresc insa aici. ”Carnea s-a scumpit de anul trecut pana anul asta cu vreo 50 si ceva la suta”, a spus Sorin Minea, presedintele Romalimenta.

Printre produsele atinse de scumpiri se numara si untul. Daca in august 2016, pretul unui kilogram cu 82% grasime era de 3,5 euro, in august 2017 a ajuns la 7 euro.

Valul de scumpiri din industria alimentara este pusa de analistii economici pe seama avansului costurilor pe care trebuie le suporte producatorii.

”Sa nu uitam ca s-a majorat acciza la combustibili si vom gasi cheltuielile de transport, au mai aparut niste taxe micute si se vor reflecta in costuri”, a spus Adrian Benta, consultant fiscal.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>