Published On: mie, nov. 29th, 2017

Un agricultor brailean a avut o productie record de porumb

Agroarend_infobrailaSeria fermierilor campioni la porumb incepe cu agricultorul Dan Priceputu din localitatea Viziru, judetul Braila. Acesta a obtinut productia de 18.030 kg/ha si a declarat ca hibridul P0937 i-a asigurat cea mai inalta performanta de cand activeaza in domeniul agricol.

Agricultorul brailean lucreaza 1.400 ha, iar pasiunea pentru agricultura mostenit-o de la tatal sau, care de altfel a pus bazele fermei. A studiat si a devenit inginer agronom, iar in urma rezultatelor obtinute, putem spune ca este cu adevarat priceput in ale agriculturii. Anul acesta a semanat porumb pe 530 ha, dintre care 240 cu hibridul P0937, ale carei performante au confirmat asteptarile la proba cantarului. Poate va intrebati care a fost “secretul” unei asemenea productii, acesta a mentionat faptul ca nu a aplicat o tehnologie “foarte complexa, ci una chiar modesta”, insa alegerea hibridului potrivit este cheia unei productii ridicate, sustine agrofood.ro.

Hibridul a fost cu mult peste asteptarile mele, cultura s-a dezvoltat exceptional, este adevarat ca intr-un an agricol bun, dar nu trebuie sa uitam de vijeliile care au pus probleme chiar si culturilor de porumb si in multe sole plantele au fost afectate, lucru care nu s-a intamplat si cu P0937. Ca tehnologie de cultura nu am aplicat cine stie ce. Am arat in toamna, pregatirea patului germinativ a avut loc in primavara si a insemnat o singura trecere cu combinatorul. Semanatul l-am inceput din data de 15 aprilie si a durat aproximativ o luna. Am semanat 84.000 de boabe/ha si am aplicat 200 kg/ha complexe 20.20.0. Apoi, postemergent, am erbicidat, iar la prasit, atunci cand plantele aveau 6-8 frunze, am mai aplicat 200 kg/ha azot substanta bruta. Apoi, la stadiul de 10-12 frunze, cultura a mai beneficiat de 200 kg/ha substanta bruta. In zona am avut o medie a precipitatiilor destul de buna, insa eu am si irigat in 3 transe. Nu am facut niciun tratament, hibridul a fost foarte viguros, rezistent la caderi, chiar nu am avut probleme cu el”, a declarat fermierul campion.

Fermierul inca nu a terminat recoltatul, mai are inca 70 ha de recoltat, chiar daca in ferma a inceput campania in data de 20 septembrie, iar la P0937 a inceput in data de 15 octombrie. “Umiditatea la recoltare a fost de 16,7 %, iar productia record intr-o sola a fost de 18.030 kg/ha. Pana in prezent, media pe ferma este de 16.000 kg/ha, cred ca la finalul recoltatului va depasi aceasta valoare. Am fost mai mult decat multumit de alegerea acestui hibrid, chiar daca are FAO un pic mai mare, pentru mine a fost hibridul potrivit pentru ca am si irigatii si uscator de cereale”, a mai adaugat Dan Priceputu.

Mai mult decat atat, fermierul are intreaga productie depozitata, pentru ca beneficiaza de spatii de depozitare ce pot adaposti 7.000 tone – 4.000 tone in silozuri cilindrice si 3.000 tone in magazii. “Depozitez, nu vand la aceste preturi, care nu justifica munca. Daca noi am stiut sa alegem un hibrid bun si am facut productie buna, nu inseamna ca pretul trebuie sa fie atat de mic. In cei 18 ani de cand sunt in productie nu am avut asemenea rezultate. Intr-adevar a fost un an bun, am avut ploi, dar hibridul a fost cheia, iar noi am reusit sa-l valorificam aproape de potentialul maxim”, a concluzionat agricultorul brailean. 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>