Published On: mar, nov. 21st, 2017

Schimbare majora la Carrefour Romania / Ce produse vor fi scoase de pe rafturi

Carrefour, al doilea retailer alimentar ca marime din punct de vedere al cifrei de afaceri din Romania si numarul unu in Europa, si-a actualizat politica pentru bunastarea animalelor prin angajamentul sau de a vinde 100% oua de la gaini care nu au fost crescute in custi. Initial, schimbarea politicii la nivel European nu a inclus Romania si Spania, dar in cele din urma Carrefour a acceptat sa elimine custile si in aceste tari.

Retailer-ul a lucrat cu organizatiile Animals International si Humane League, reprezentante ale "Open Wing Alliance", coalitia globala a organizatiilor pentru protectia animalelor pentru a pune capat cresterii gainilor outoare in custi. Angajamentul Carrefour stabileste un precedent pentru a elimina utilizarea custilor pentru productia de oua si se anticipeaza ca va influenta alti retaileri proeminenti sa isi actualizeze politicile pentru protectia animalelor in viitorul apropiat.

Retailerul francez este reprezentativ la nivel international, fiind al doilea cel mai mare din lume, cu magazine in 34 de tari din Europa, America, Asia si Africa. Carrefour este vizitata zilnic de 13 milioane de consumatori si detine 10.000 de magazine doar in Franta, Spania, Italia, Romania, Polonia si Belgia care vor fi impactate de aceasta actualizare a politicii. Mai precis, in Romania Grupul Carrefour numara 306 de magazine.

Angajamentul Carrefour de a elimina etapizat (pana in anul 2025) custile din productia de oua va avea un efect major in intreaga Europa. Noua politica va contribui la eliminarea unuia dintre cele mai mari abuzuri la care animalele de ferma sunt supuse. Marea majoritate a gainilor outoare nu au spatiu mai mult decat o coala de hartie A4 pe intreaga durata a vietii. Ele nu isi pot nici macar intinde aripile si sunt ranite si deformate tocmai pentru ca nu primesc suficient spatiu pentru a creste si a se misca. Desi Uniunea Europeana a interzis custile, industria a inventat si a legalizat custile "imbunatatite" care inghesuie in continuare chiar si 13 animale pe metrul patrat, suferinta ramanand in continuare uriasa. In calitate de lider al industriei alimentare, angajamentul Carrefour este unul puternic pentru sectorul productiei care arata ca nu exista un viitor pentru sistemele de crestere in custi. Coalitia "Open Wing Alliance" a lucrat cu Carrefour pentru a-si revizui politica. ONG-urile s-au angajat intr-un dialog productiv pentru a obtine un angajament ferm care devine astazi unul dintre primele care afecteaza Romania.

Consumatorii pot recunoaste cu usurinta la raft cum traiesc gainile outoare deoarce stampila de pe fiecare ou contine informatii despre sistemele de crestere. Cerintele pentru etichetarea oualor proaspete au fost introduse in Uniunea Europeana in anul 2004. Fiecare ou trebuie sa aiba o stampila de la producator – astfel, consumatorii au libertatea de a alege si de a evita ouale produse in custi. Prima cifra a stampilei de pe ou arata cum sunt tinute gainile:

0 = in aer liber si cu hrana certificate BIO (ecologica)

1 = in aer liber

2 = in hale la sol

3 = in custi

"Decizia Carrefour de a elibera gainile outoare din custi este un pas in directia buna pentru animalele de ferma si indica preocuparea crescanda a consumatorilor pentru bunastarea animalelor. Celelalte lanturi de supermarket-uri nu mai au de ales si trebuie sa urmeze imediat aceeasi directie", a spus Gabriel Paun, Director UE al Animals International.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>