Published On: mie, nov. 22nd, 2017

S-a incheiat procedura de licitatie electronica pentru achizitia vaccinului antigripal

Procedura de licitatie electronica, cea mai importanta etapa a achizitiei pentru vaccinul antigripal, s-a incheiat in data de 16 noiembrie.  In urma acestei proceduri, vaccinul va putea fi achizitionat la un pret mai bun decat cel obtinut in contractele anterioare. Fata de anii anteriori, vor fi achizitionate cantitati duble de vaccin antigripal,  fapt care va permite vaccinarea unui numar mai mare de persoane.

Dupa 10 zile de la incheierea procedurii de licitatie electronica, perioada prevazuta prin lege pentru formularea contestatiilor, se poate  semna acordul –cadru si contractele subsecvente in baza carora vor fi livrate vaccinurile antigripale.

Este pentru prima data cand Ministerul Sanatatii va incheia un acord –cadru pentru achizitia vaccinului antigripal pentru o perioada de doi ani.

“Incheiem acorduri – cadru  pentru toate vaccinurile, in asa fel incat sa nu mai ajungem in situatia ca, la inceputul anului viitor, din cauza faptului ca nu a pornit procedura de achizitie, sa ne confruntam din nou cu lipsa de vaccinuri.  Termenele de livrare vor fi stabilite astfel incat  sa existe predictibilitate in ceea ce priveste necesarul de vaccinuri, iar livrarea  sa fie facuta in functie de necesarul  stabilit de Institutul National de Sanatate Publica”, a declarat prof.dr.Florian Bodog, ministrul Sanatatii. 

In campania de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de imbolnavire, mai precis persoane cu varsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copii si batrani institutionalizati, personal medical, gravide, conform recomandarilor OMS si ECDC.

Conform ultimelor date furnizate de catre Institutul de Sanatate Publica, pe teritoriul Romaniei nu s-au inregistrat cazuri confirmate de gripa, morbiditatea prin infectii respiratorii acute incadrandu-se in intervalul asteptat pentru aceasta perioada.

Ministerul Sanatatii recomanda populatiei ca, in aceasta perioada cu fluctuatii frecvente de temperatura, sa asculte sfatul medicilor, sa respecte regulile de igiena pentru evitarea imbolnavirilor.

Masurile de igiena personala, precum spalarea cu apa si sapun a mainilor,  folosirea batistelor pentru stranut sau tuse sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, si in special prin gripa.

Respectarea unui regim de viata sanatos – alimentatie bogata in proteine, legume si fructe, odihna si miscare ( mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse) este esential pentru mentinerea unui corp sanatos.

De asemenea, persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cronice cardiace si respiratorii, este bine sa evite deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele imbolnavirii sau a aparitiei complicatiilor afectiunilor existente.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>