Published On: mar, nov. 21st, 2017

Previziune sumbra pentru romanii care au credite in lei / In 2018 indicele Robor poate depasi 4%

Indicele Robor se va dubla anul viitor, dupa ce am asistat deja la o dublare in ultimele luni. Sunt previziunile analistilor bancari, care vorbesc despre valori care ar putea depasi 4%. In aceste conditii, Banca Nationala face noi recomandari bancilor: sa faca mult mai serios acele teste de stres prin care oamenii sunt avertizati cu cat le creste rata in cazul celor mai negre scenarii. Acum, cei mai multi clienti nici nu dau importanta acestor calcule, spun brokerii.

Indicele Robor la trei luni, in functie de care se calculeaza dobanzile celor mai multe credite in lei, a ajuns la 2,18%, un nou maxim al ultimilor trei ani, de la 0,9% cat era in vara. Analistii spun ca evolutia va fi la fel de abrupta si anul viitor, astfel ca pana la finalul anului 2018, indicele ar urma sa fie 4%.

Iancu Guda, Asociatia Analistilor Financiar-Bancari: ”Vremea dobanzilor mici s-a dus, pentru ca a venit vremea inflatiei mari, iar la inflatie mare, dobanzile pentru sa fie peste, pentru ca creditorul, atunci cand acorda un credit, sa castige un randament real pozitiv.

Daca nu vom obtine un rezultat acceptabil al absorbtiei fondurilor europene, daca investitiile straine nu isi vor reveni, nivelul de 3% ar trebui sa fie deja depasit inca din primul trimestru al anului urmator, urmand sa creasca gradual pana la 4% pe masura ce ne apropiem de finalul anului urmator.”

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>