Published On: mie, nov. 22nd, 2017

Politistii au mers in scolile brailene si au vorbit cu elevii despre riscurile mediului online

Ziua de 20 noiembrie, sarbatorita la nivel international, din anul 1989, ca Ziua Internationala a Drepturilor Copilului, a oferit politistilor braileni inca un prilej de a discuta cu elevii despre prevenirea si gestionarea situatiilor de abuz la care ar putea fi expusi in mediul online.

Beneficiari ai informatiilor si recomandarilor preventive au fost, de aceasta data, elevi de nivel primar ai Scolii Gimnaziale „Ion Bancila” din municipiul Braila, care au avut ocazia de a discuta cu reprezentantul Inspectoratului de Politie Judetean Braila despre riscurile la care se expun atunci cand utilizeaza internetul si principalele reguli de care trebuie sa tina cont pentru prevenirea situatiilor periculoase in care ar putea fi implicati.

Avand in vedere varsta mica a elevilor participanti la activitati, mesajul preventiv a fost adaptat nivelului de intelegere al acestora, iar notiunile teoretice au fost imbinate cu jocuri educative si sustinute de  materiale video ale caror protagonisti erau copii de varsta lor.

Reprezentantul politiei i-a antrenat pe cei mici in discutii care i-au ajutat sa inteleaga riscurile asociate domeniilor lor de interes in mediul online si le-a oferit recomandari pentru prevenirea implicarii in evenimente neplacute, care i-ar putea afecta emotional sau fizic.

Un accent deosebit a fost pus pe protejarea datelor personale, mai ales pe retelele de socializare, elevii fiind sfatuiti sa nu comunice cu persoane pe care nu le cunosc si in viata reala si sa nu divulge informatii despre ei si familiile lor unor astfel de persoane.

De asemenea, pornind de la povestea unei fetite care a hotarat sa se intalneasca cu o persoana pe care a cunoscut-o pe internet, elevii au fost provocati sa identifice greselile facute de aceasta si sa prezinte modul in care ar fi trebuit sa procedeze pentru a nu se expune la pericole.

La final, cei mici au invatat ca regulile de comportament si masurile de precautie din viata reala trebuiesc respectate si in mediul online, cum ar trebui sa procedeze in cazul unor eventuale abuzuri pe internet si ce posibilitati de sesizare a autoritatilor au la dispozitie.

Pornind de la varsta din ce in ce mai mica de la care copiii utilizeaza internetul, de la faptul ca acestia isi petrec tot mai mult timp in fata calculatorului si de la slaba implicare a unora dintre adulti in supravegherea lor, aspecte care ii fac pe minori mult mai vulnerabili in fata unor infractiuni precum hartuirea, santajul, coruperea sexuala a minorilor, pornografia infantila ori traficul de minori.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>