Published On: mar, nov. 14th, 2017

Pe hartie Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica, dar buzunarele romanilor sunt mai goale ca niciodata

La o zi dupa ce leul a atins cel mai slab curs din istoria sa in raport cu euro, Institutul National de Statistica ne informeaza ca economia romaneasca a atins un record.

Potrivit estimarii “semal” data publicitatii de INS marti dimineata, PIB-ul Romaniei in trimestrul III al acestui an a fost cu 8,8% mai mare fata de acelasi trimestru din 2016 si cu 2,6% mai mare decat in trimestrul II din 2017. De asemenea, in primele noua luni din aceste an, comparativ cu aceeasi perioada din 2016, Produsul Intern Brut a crescut cu 7,0%, arata estimarile INS. Statisticienii au revizuit in crestere cifrele anuntate anterior, potrivit Stirileprotv.ro.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit recent in sus estimarile privind cresterea economica din acest an a Romaniei, la 5,6%, fata de 5,2% cat estimase anterior.

Si prognoza publicata de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare in noiembrie arat ca economia Romaniei ar urma sa inregistreze in 2017 o crestere de 5,3%, iar FMI a revizuit in crestere, de la 4,2% la 5,5%, estimarile privind evolutia economiei tarii noastre. Estimarile Fondului Monetar arata ca Romania, impreuna cu Islanda vor avea in 2017cea mai mare crestere economica din Europa: 5,5%.

Economia a primit mai multi stimuli salariali si fiscali din partea guvernului in ultimii doi ani. Masurile au stimulat consumul si cresterea economica, insa au generat dezechilibre externe importante, avertizeaza analistii. Astfel, contul curent al balantei de plati a inregistrat in 2016 un deficit de 4,1 miliarde euro, de peste doua ori mai mare fata de 2015, in special ca urmare a deteriorarii balantei comerciale, care a continuat in prima jumatate a acestui an.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>