Published On: mar, nov. 7th, 2017

Legea care prevede arestul la domiciliu cu bratara electronica a fost adoptata de Senat

Senatul a adoptat tacit, marti, proiectul initiat de 11 senatori PNL, prin care se propun ca masuri alternative de executare a pedepselor privative de libertate supravegherea cu bratara electronica, echivalarea zilelor de munca in folosul comunitatii si executarea pedepsei in weekend, sustine Medifax.ro.

In expunerea de motive, se arata ca “Prin aceasta propunere legislativa se urmareste adoptarea unui set de masuri de executare a pedepsei, cu caracter judiciar, pe care judecatorul sa le poata aplica pentru inlocuirea pedepsei cu executare in regim de detentie atunci cand individualizeaza pedeapsa cu inchisoarea”.

Masurile pe care le propune initiativa legislativa sunt executarea la domiciliu a pedepsei prin supraveghere cu bratara electronica, executarea in echivalent zile de munca in folosul comunitatii, executarea pedepsei in zilele de sambata si duminica, executarea pedepsei in regim mixt de zile de munca in folosul comunitatii, combinat cu zile de detentie sambata si duminica.

Potrivit actului legislativ, masura executarii la domiciliu a pedepsei prin supraveghere cu bratara electronica se poate aplica doar pentru pedepsele de pana la trei ani inchisoare si nu poate inlocui masura privativa de libertate pentru recidivisti si cei condamnati pentru infractiuni cu violenta sau profitand de starea de neputinta fizica sau psihica a victimei, infractiuni de coruptie.

De asemenea, executarea pedepsei in zilele de sambata si duminica se poate realiza in regim deschis de detentie, doar in centre de detentie special infiintate in acest scop si ii vizeaza doar pe cei condamnati la inchisoare de pana la patru ani si sunt exceptate aceleasi persoane ca la supraveghere cu bratara electronica.

“Pentru aplicarea reglementarii este necesar ca statul roman sa procedeze la redimensionarea sistemului de probatiune, astfel incat acesta sa ajunga la 5.000 de inspectori de probatiune si la implicarea comunitatilor locale in asigurarea conditiilor pentru executarea masurilor alternative”, se precizeaza in expunerea de motive, semnate in numele initiatorilor de senatorul PNL, Alina Gorghiu.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>