Published On: joi, nov. 9th, 2017

GALERIE FOTO: Un nou punct de colectare selectiva a fost amenajat in Braila / Dragomir: “Anul viitor Primaria va realiza zeci de astfel de puncte in Braila”

In luna septembrie, odata cu inaugurarea Pietei Microhala, primarul Dragomir a inaugurat si primul punct gospodaresc modern de colectare selectiva a gunoiului. Acesta a fost amenajat de societatea “RER” in cartierul Hipodrom, iar accesul se face pe baza de cartela. In aceasta saptamana, a venit si randul celeilalte societati private care se ocupa de salubritatea orasului sa inaugureze un astfel de punct. Acesta a fost amenajat in cartierul Radu Negru, pe strada Simion Barnutiu, si deserveste mai multe blocuri din zona, insa sistemul de depozitare a deseurilor este diferit fata de cel din Hipodrom. Astfel, locatarii nu au nevoie de cartela, ei putand sa puna sacii cu gunoi prin cateva fante decupate in dreptul tomberoanelor amplasate in incinta.

“Incercam sa propunem un nou mod de a colecta. Incercam sa colectam pe doua fractii, fractie umeda si fractie uscata tocmai pentru a usura colectarea selectiva.(…) Ceea ce vedeti aici este un grup de containere care va deservi in jur de 700 de persoane. Sunt cinci blocuri invecinate. Pana astazi, pe toata strada, deci pe o lungime de 600 m, erau undeva la 9 puncte de colectare, s-au concentrat toate intr-un singur punct, ca sa optimizam costurile si operatiunea. Ca si capacitate de colectare, la ceea ce vedem aici, putem spune ca a crescut. Ne adresam unui numar mai mare de persoane fata de ceea ce am avut pana la momentul actual.  Ne dorim ca populatia sa raspunda pozitiv, in acest sens am incercat sa facem cat mai clar, cat mai simplu, cat mai vizibil punctul de colectare, in asa fel incat sa nu existe dubii. Ne dorim ca toti cetatenii sa inceapa colectarea selectiva din casa. Acesta este si sloganul nostru: “Colectarea selectiva incepe de acasa”. Fiecare sa mearga cu doua pungi, una cu ceea ce noi numim fractie uscata, deseuri de ambalaje in general, si celalalta cu fractie umeda. Ca o paranteza, macar de proba daca fiecare ar incerca, ar vedea ca fractia umeda este undeva la 20% din ceea aruncam”, a spus George Voiculet, directorul “Braicata” Braila.

Dragomir: “Anul viitor Primaria va realiza zeci de astfel de puncte in Braila”

La randul sau primarul Dragomir a spus ca in perioada urmatoare se va face o analiza atenta a celor doua puncte de colectare si va purta mai multe discutii cu reprezentantii asociatiilor de proprietari si cetatenii blocurilor unde au fost amenajete cele doua puncte pentru a alege solutia cea mai viabila. Mai mult, edilul sef a subliniat faptul ca obiectivul Primariei pentru anul 2018 este amenajarea de zeci de astfel de puncte gospodaresti la nivelul intregului municipiu.

“Primaria Municipiului Braila multumeste societatii <<Braicata>> pentru aceasta investitie realizata. Urmeaza ca in urmatoarea perioada sa facem o analiza intre cele doua puncte de colectare a gunoiului moderne realizate in Braila, astfel incat, in functie de discutiile cu reprezentantii societatilor de proprietari si ai cetatenilor, sa vedem care este modelul pe care Primaria  Municipiului Braila il va implementa in tot orasul in anul 2018. Cred ca anul viitor Primaria va realiza zeci de astfel de puncte in Braila”,  spus Dragomir.

Totusi, toate aceste eforturi pentru o colectare selectiva vor fi zadarnice daca cetatenii nu se vor civiliza si nu vor intelege faptul ca o astfel de colectare se va observa in facturi pe termen mediu si lung. Fie dezinteresul fata de colectarea selectiva, fie nestiinta s-a putut observa ieri, la inaugurare, cand intr-unul dintre tomberoanle destinate fractiei uscate, deci ambalajelor de plastic, gen PET-uri sau pungi, se regaseau resturi alimentare.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>