Published On: mie, nov. 15th, 2017

Braila, ocolita de investitorii straini / Doar in patru judete din Romania cele mai mari firme au capital romanesc, printre care si Braila

harta_investitori_infobrailaEconomia romaneasca a ajuns sa fie dominata fara drept de apel de catre straini. Daca acestia ar pleca maine din Romania, cifra de afaceri a tarii ar scadea la jumatate, o treime din angajati ar ramane pe drumuri, judete intregi in baza firmelor locale si ale statului. Si mai grav este ca plecarea multinationalelor ar produce efecte in lant avand in vedere ca o parte buna din companiile autohtone depind tot de firmele straine mari care si-au externalizat o parte din activitati catre firmele locale, sustine Jurnalul.ro.

Din cele 41 de judete ale tarii, plus Capitala, in 20 dintre ele, primele cele mai mari trei firme au actionari straini, cele mai multe multinationale, filiale ale unor mari grupuri europene sau chiar mondiale. Numai in cinci judete cele mai mari trei firme sunt romanesti, in restul tarii capitalul autohton se lupta cot la cot cu multinationalele pentru suprematie.

Din cele 20 de judete controlate de firme cu actionari straini, numai sase nu depind decisiv de prezenta celor trei mari investitori. In rest, in Alba, Arges, Brasov, Bistrita-Nasaud, Caras-Severin, Calarasi, Giurgiu, Mures, Neamt, Olt, Suceava  si Salaj, acestea produc cel putin o cincime din afacerile totale din aceste judete.

In patru judete, cele mai mari trei firme au capital romanesc

Investitorii straini au ocolit judetele Braila, Gorj, Mehedinti si Vaslui, patru dintre cele mai sarace judete ale tarii. Aici, cei mai mari trei agenti economici sunt firme locale, detinute de oameni de afaceri romani. Aceste companii autohtone au afaceri intre 10-20 milioane de euro si angajeaza in jur de 50-100 de oameni. Cele doua judete produc impreuna sub 1% din cifra de afaceri a tarii. Si firmele de stat au pretente importante aici. In Gorj, statul detine inca suprematia, prin CE Oltenia, care duce in spate intregul judet, cu cei 16.349 de angajati ai sai. Societatea de stat a raportat in 2016 pierderi de circa 140 de milioane de lei, iar in 2015, de 960 miliarde de lei.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>