Published On: lun, oct. 2nd, 2017

Veste proasta pentru romanii care au credite in lei / Indicele ROBOR a crescut din nou

Indicele ROBOR la trei luni (Romanian Interbank Offered Rate) continua sa creasca, lucru care va duce la scumpirea creditelor in lei, iar Banca Nationala a Romaniei a anuntat pentru luni un nivel al acestuia de 1,71% pe an, de la 1,58% pe an vineri (+8,2%).

“Suntem in 2017, septembrie. Ne uitam cum a evoluat ROBOR-ul de-a lungul acestei luni incepand de la 1 septembrie si pana astazi, 29. O sa vedem ca s-a plecat de jos, in sensul ca ratele au fost zile intregi in aceasta luna sub 1%. Exact la jumatatea lunii, in 15 septembrie, s-a tras linie, a fost marcat atingerea nivelului de 1% si apoi ROBOR-ul (la trei luni n.r.) a inceput sa creasca accelerat. De la 1% la 1,04%, apoi la 1,05%, 1,06%, la 1,11%, 1,14%, 1,25%, 1,46%, 1,58%, astazi. In general la noi, cand se produc astfel de cresteri, se produce o agitatie. Sunt voci care spun imediat: iata, sunt cresteri mari, ROBOR-ul va determina o reasezare a dobanzilor la creditele in derulare, oamenii vor plati mai mult, cei care au credite si asa mai departe. Fara sa intelegem exact ce se intampla, s-ar putea ca in fata acestor voci zgomotoase sa intervina un soi de ingrijorare, dar ia sa vedem ce se intampla in realitate. In primul rand, pe toata planeta, din America pana in Japonia, sunt tendinte care arata ca epoca dobanzilor joase, unele foarte joase, la nivelul zero, se cam incheie", a declarat vineri, pentru AGERPRES, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei.

Potrivit sursei citate, o serie de state cunosc framantari legate de majorarea dobanzilor, inclusiv de majorarea dobanzilor interbancare.

"In aceste conditii sunt foarte multi actori ai pietei care se straduiesc sa nu fie prinsi descoperiti, la niveluri mai joase decat cele care vor fi atinse si, atunci, incearca o repozitionare pe piata. Aceasta pe de o parte. Pe de alta parte, toamna insasi este un anotimp al cresterilor: cresc preturile, cresc dobanzi, cresc ratele pietei valutare. Acesta se intampla toamna de toamna si toamna aceasta nu face exceptie. In aceste conditii, este normal sa vedem ca, iata, ROBOR-ul a urcat, dar nu foarte mult", a afirmat Vasilescu.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>