Published On: joi, oct. 12th, 2017

Scumpiri in lant / Rata inflatiei a la nivelul maxim din ultimii patru ani

Economia Romaniei va urca in acest an cu 5,5%. Este o revizuire in crestere a estimarii FMI, care ne plaseaza pe primul loc in Europa. In schimb, avem cea mai mare inflatie din ultimii 4 ani, ceea ce afecteaza serios puterea de cumparare.

Inflatia anuala a urcat, in septembrie, la 1,8%, de la 1,2% in august, potrivit datelor Institutului National de Statistica, remise miercuri. Carburantii sunt in topul produselor care s-au scumpit cel mai mult, alaturi de alimente. Cresteri de pret s-au inregistrat la marea majoritate a marfurilor si serviciilor. Ouale, legumele si untul sunt produsele alimentare care s-au scumpit semnificativ. Doar cartofii si fructele proaspete s-au ieftinit. Septembrie a adus si carburanti mai scumpi cu peste 2%. Si transportul rutier a costat mai mult, iar aceste costuri s-au reflectat in preturile celorlalte produse, de la alimente la imbracaminte si incaltaminte. Drept urmare, si transportul rutier a costat mai mult. Pretul oualor a fost mai mare cu 4%. Legumele, cu exceptia cartofilor, au avut un pret cu peste 2% mai mare ca in august. S-au scumpit si untul, carnea, laptele si branza.

Banca Nationala a Romaniei a revizuit la inceputul lunii august prognoza de inflatie pentru finalul anului la 1,9%, fata de 1,6, cat estima initial.  Si FMI si-a refacut calculele pentru Romania. In ceea ce priveste cresterea economica, Fondul a urcat prognoza la 5,5% fata de 4,2%. Asta dupa ce, in prima jumatate a anului, economia Romaniei a surprins printr-un avans de 5,9%.  Cea mai semnificativa contributie la cresterea PIB a avut-o consumul.

In ultimul an, salariile romanilor s-au majorat cu 14%. Cresterile cele mai mari, de pana la 34%, le-au avut angajatii din unele domenii culturale, din sanatate, administratie publica si aparare.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>