Published On: mie, oct. 4th, 2017

Premierul Mihai Tudose: “Romania va fi in Schengen in 2018”

Premierul Mihai Tudose a participat marti la reuniunea cvadrilaterala la nivel inalt dintre Romania, Bulgaria, Serbia si Grecia, unde au fost semnate documentele bilaterale.

“Am sa reiau si o parte din ceea ce am discutat si am stabilit si am mai vorbit si cu dvs. dupa intalnirea de la pranz, cu domnul prim-ministru Borisov. Nu am facut altceva decat sa extindem colaborarea dintre Bulgaria si Romania, cu Serbia si cu Grecia. Asa cum s-a spus mai devreme, nu suntem o tara vecina cu Grecia, dar suntem o tara partenera cu Grecia si o simtim ca fiind in vecinatate.

Suntem patru tari care formam Balcanii de Vest, Balcani care pot fi in egala masura o poarta de intrare in UE, o poarta de iesire din UE sau un zid care sa apere UE. Avem acelasi interes si strategic si economic, dar si de buni vecini ca Serbia sa devina tara membra a UE. Avem aceleasi interese strategice ca Serbia – si toate tarile pe care le reprezentam- sa devina independenta energetic, sa avem acea siguranta energetica de care se tot vorbeste.

Am convingerea ca suntem intr-un parteneriat pragmatic, nu mai avem timp de pierdut, istoria nu ne asteapta, avem o oportunitate imensa pe care eu sunt convins ca o fructificam si datorita faptului ca pana la prima intalnire deja avem niste termene, avem niste tinte, avem niste proiecte pe care sa le urmarim”, a spus Mihai Tudose.

Totodata, prim-ministrul a declarat marti, la Varna, ca are convingerea ca, in maximum un an, si Romania si Bulgaria vor fi in Spatiul Schengen.

“In ceea ce priveste intrarea in Spatiul Schengen, Bulgaria si Romania sunt cumva condamnate sa fie impreuna si nu este un lucru rau. (…) Prin Bulgaria si prin Romania au intrat in Uniunea Europeana imigranti la nivel de sute, maxim mii. Dar acum in Uniunea Europeana se afla un milion jumatate de imigranti, care n-au trecut pe la noi. Nu stiu daca Romania (…) si Bulgaria au o problema cu securitatea granitelor, as spune dimpotriva. (…) S-a semnat si astazi un tratat in ceea ce priveste politica comuna, iar la nivel de forte de ordine conlucrarea este exemplara", a precizat Mihai Tudose.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>