Published On: mie, oct. 18th, 2017

Peste 90 de milioane de euro pentru Catedrala Mantuirii Neamului / Va fi a doua ca inaltime din Europa, dupa Bazilica Sfantu Petru de la Roma

Catedrala Mantuirii Neamului are aproape 60 de metri si este doar la jumatate din inaltimea finala. Turla principala, numita ″Pantocrator″, va masura 120 de metri. Sase sute de oameni lucreaza in 3 schimburi pentru a finaliza lacasul de cult pana in data de 30 noiembrie 2018, cand va fi sfintit. Cel mai probabil catedrala va fi pardosita cu piatra iar peretii din interior vor acoperiti cu mozaic. Fara finisaje constructia va costa peste 90 de milioane de euro, sustine Stirileprotv.ro.

A inceput deja constructia celor 6 turle care vor ajunge la 60 de metri inaltime. Acolo va fi turla clopotului cu o inaltime de 80 de metri, dar impresionanta va fi turla principala la care se lucreaza si in acest moment, cu inaltimea maxima de 120 de metri.

Parintele Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, explica: “120 de metri pana la baza viitoarei cruci care va fi pusa pe turla Pantocrator , turla principala. Pantocrator inseamna in limba greaca atotputernic, acolo va fi punctul cel mai inalt , dar vor exista puncte intermediare unde pelerinii vor urca pentru panorama, vor fi doua astfel de puncte″.

Tot ce tine de constructia Catedralei Neamului este la scara larga. Pana acum s-au folosit peste 100 de mii de metri cubi de beton, peste 40 de mii de tone de armatura si 8 mii de metri cubi de ciment.

Conform graficului, in luna iulie a anului 2018 ar trebuie sa fie finalizata structura de beton si caramida catedralei pana la cota 106 metri iar pana la 30 septembrie 2018, montajul structurii metalice a acoperisului.

La nivelul 0, vor incapea 5000 de credinciosi. Suprafata construita este de 7.200 de metri patrati, dar spatiul util va fi de 4.000 de metri patrati. Se vor monta 600 de ferestre iar peretii cel mai probabil vor fi acoperiti cu mozaic.

Cele sase clopote vor fi montate in aceasta iarna. Cel mai mare cantareste 25 de tone si are imprimat pe el chipul Patriarhului Daniel. Pana in prezent constructia catedralei a costat peste 40 de milioane de euro. De a lungul timpului la aceasta suma au contribuit Guvernul, dar si primariile. De pilda, Primaria Capitalei a donat de curand un milion de euro, asta pe langa cele aproape 4 milioane de euro de anul trecut. In total constructia lacasului de cult, dar doar la stadiul de caramida, fara tencuiala, va costa peste 80 de milioane de euro, suma in care vor fi incluse geamurile si usile.

Catedrala Mantuirii Neamului va fi sfintita in 30 noiembrie 2018. Va fi a doua in Europa dupa Bazilica Sfantu Petru de la Roma.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>