Published On: mie, oct. 11th, 2017

O noua zi de apreciere pentru leu

Calmul care se manifesta pe pietele internationale s-a rasfrant si asupra monedelor de la marginea zonei euro, care se apreciau usor comparativ cu cea unica.

Tendinta de apreciere a leului s-a manifestat inca de luni dupa-amiaza cand euro a coborat pana la 4,569 lei. Piata s-a deschis ieri la 4,571 lei, tranzactiile realizandu-se apoi intre 4,567 si 4,577 lei, astfel ca media a scazut de la 4,5780 la 4,5729 lei, nivel ce nu a mai fost atins de la jumatatea lui august. Cotatiile de la ora 14:00 se situau la 4,574 – 4,577 lei.

Cursul dolarului american a scazut consistent de la 3,8990 la 3,8803, cotatiile fluctuand intre 3,875 si 3,893 lei.

Moneda elvetiana se deprecia pe pietele internationale la 1,15 – 1,153 franci/euro, astfel ca media a alunecat de la 3,9862 la 3,9728 lei, minim al ultimelor doua saptamani.

Guvernatorul Mugur Isarescu a luat luni pozitie fata de politicile populiste ale PSD-ALDE, care au afectat nivelul cursului si al dobanzilor. „Stabilitatea economica este esentiala. Stimularea consumului nu ajuta la recuperarea decalajelor economice, a afirmat guvernatorul care a precizat ca Romania inca nu a reusit sa inteleaga, inclusiv la nivelul elitelor, cat sunt de nocive politicile economice prociclice, in conditiile in care cresterea potentialului unei economii vine din investitii, nu din consum.

Pe segmentul monetar, indicele ROBOR cu scadenta la trei luni a scazut usor, de la 1,79 la 1,78%, in timp ce indicele ROBOR la sase luni a stagnat la 1,91%.

Nivelul indicilor in functie de care se stabilesc ratele pe care le platesc romanii ar putea scadea astazi, dupa ce BNR a imprumutat bancile comerciale cu circa 4,1 miliarde lei, printr-o noua operatiune de tip repo, a doua dupa ce de saptamana trecuta cand in piata au fost injectate aproape 9,4 miliarde lei. Nivelul dobanzii cu care s-au imprumutat bancile a fost de 1,75%, semn ca inca exista un deficit de lei in piata.

Perechea euro/dolar se tranzactiona pe pietele internationale intre 1,1740 si 1,1806 dolari. Aprecierea euro a fost consecinta faptului ca multi dintre investitorii americani nu au fost prezenti luni pe burse dar si de anuntul facut de premierul german Angela Merkel referitor la demararea, in 18 octombrie, a negocierilor pentru formarea unui nou guvern. Coalitia urmeaza a fi formata de conservatorii din CDS-CSU, liberali si verzi.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>