Published On: mar, oct. 17th, 2017

Musicalul „Leul Ra”, turneu in zece orase din tara

Teatrul Maria Filotti va invita miercuri , 18 octombrie , de la ora 18,00, la Sala Mare  sa vizionati specatcolul  Leul RA , un musical sustinut de  Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe .

Managerul teatrului, Anna Maria Popa, a declarat ca „Leul Ra" este o productie artistica creata special pentru trupa din Sfantu Gheorghe de tanarul compozitor Marius Popa si regizorul si dramaturgul Cezar Ghioca si va fi prezentata in perioada 20 septembrie – 12 noiembrie la Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Braila, Galati, Piatra Neamt, Suceava, Ploiesti, Bucuresti si Bacau, in cadrul unui turneu cofinantat de Administratia Fondului Cultural National.

„In cadrul turneului e foarte importanta pentru noi componenta educationala a intregului proiect. Vorbim despre un spectacol bazat pe un musical 100% original, acesta este exact elementul care a facut posibila castigarea acestei finantari, pentru ca vrem sa aratam publicului cum se face un spectacol de genul acesta, ce presupune, care este efortul din perspectiva artistica, financiara si asa mai departe. (…) Spectatorii vor avea posibilitatea sa vorbeasca cu dramaturgul, cu regizorul, cu compozitorul spectacolului, lucru care va fi, speram noi, un element suplimentar de a-i familiariza cu un stil teatral extrem de nebagat in seama la noi, in Romania", a spus Anna Maria Popa.

Proiectul „Leul Ra in turneu" isi propune sustinerea productiei artistice a noului spectacol al Teatrului Andrei Muresanu din Sf. Gheorghe, care este primul off-broadway musical din Romania. Special creata pentru actorii TAM, pe calitatile lor vocale, de catre o echipa de artisti inovatori – un tanar compozitor – Marius Popa, si un la fel de tanar regizor si dramaturg – Cezar Ghioca, noua productie artistica 100% originala vine sa completeze oferta culturala nationala abordand un nou gen artistic, putin explorat pana in prezent.

„E circul in oras", ne anunta actorii-cantareti din Leul Ra, intr-un refren atat de memorabil, incat il putem auzi fredonat de catre spectatori, in pauza. Privit superficial, cu ochiul multimii aflate in goana dupa distractii efemere, circul Mondoludi inseamna saltimbanci, animale dresate, numere de aparitie si disparitie, iluzionism si, vedeta companiei, fiorosul Leu Ra, care, imbracat intr-o platosa de otel, sare in fata gloantelor. Vazut mai aproape de nisipul arenei, lumea Mondoludi dezvaluie amicitii si dusmanii, frustrari si depresii, patimi ca jocul de carti sau alcoolul, nostalgii si iluzii. Este un univers in care, dupa cum spune unul dintre cantece, sunt „toti pentru unul", dar acel unul pare a fi doar directorul circului, dresorul Mister K. Ar putea fi o lume trista, daca regizorul si textierul Cezar Ghioca si compozitorul Marius Popa nu ar fi stiut sa alterneze, cu tact, momentele serioase cu cele care starnesc hohote de ras in public. Pentru marea vedeta a circului, Leul Ra, nisipul arenei aduce atat fiorul mortii, cat si cele mai multe aplauze pe care le-a primit vreun personaj al circului Mondoludi. La un moment dat, insa, Ra se satura de aplauze si gloante si refuza sa mai intre in arena, spre furia lui Mister K. Incurajat de iubirea fetei dresorului – Cabiria (Paula Rotar) -, leul incearca sa paraseasca lumea circului si „moartea pe care n-o mai moare", insa, pana la privirea amenintatoare si pusca dresorului, are de infruntat proprii colegi de trupa. Intre timp, Cabiria, – al carei suflet se zbate intre amintirea mamei sale (Dalma Kovacs) si propriile vise neimplinite -, urzeste un plan de evadare. Calmata, vremelnic, de parantezele umoristice, tensiunea se acumuleaza pe parcursul piesei, ducand la un final neasteptat. Daca publicul din Sfantu Gheorghe a avut deja ocazia sa descopere acest final, este randul publicului din tara sa rada, sa spere si sa suspine in asteptarea deznodamantului.

Distributia spectacolului ii cuprinde pe Ciprian Teodorescu (Leul Ra), Sebastian Marina (Mister K), Paula Rotar (Cabiria), Mirela Bucur (Iagoneril), Dalma Kovács (mama Cabiriei), Elena Popa (Momo), Sergiu Alius (Macarilio), Claudia Ardelean (Tiramiso), Mona Codreanu (Didina), Costi Apostol (Fofi) si Liviu Popa (Kika). Pe langa talentul actorilor si al cantaretilor deveniti actori (Dalma, Ciprian Teodorescu), muzica lui Marius Popa, precum si regia si textul lui Cezar Ghioca, o contributie la magia spectacolului si-au adus-o si luminile lui Bako Zsigmond, sugerand perfect atmosfera de circ, aranjamentul orchestral al lui Gabi Pindici, antrenamentul vocal asigurat de Luiza Zan, costumele Elenei du Soleil, decorul Ralucai Alexandrescu, machiajul lui Beteg Zsuzsa, precum si coregrafia lui Bordás Attila.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>