Published On: lun, oct. 30th, 2017

Ministrului Educatiei impreuna cu elevii, studentii, parintii si profesorii cauta solutii pentru problemele sistemului de educatie

Ministrul Educatiei Nationale, Liviu Marian Pop, a avut joi, 26 octombrie, o prima intâlnire cu reprezentantii Aliantei pentru Educatie de Calitate (ApEC), in cadrul careia au fost abordate aspecte generale referitoare la armonizarea si simplificarea cadrului normativ din domeniu, cu punct de pornire Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 si legislatia secundara (hotarari de guvern, metodologii, norme metodologice etc.). In acelasi timp, au fost discutate subiecte punctuale privind organizarea si functionarea unitatilor de invatamânt, segment care necesita interventii coerente si hotarate pentru a genera un act educational de calitate.

„Este pentru prima data in ultimii ani cand la aceeasi masa, alaturi de Ministerul Educatiei, se asaza elevii, studentii, parintii si profesorii pentru a gasi solutii la problemele de fond ale sistemului de educatie. A fost o prima discutie cu caracter exploratoriu, insa am convenit sa ne intâlnim lunar in aceasta formula, pe de o parte pentru a corecta, repara si dezvolta lucrurile bune din sistemul de invatamant, pe de alta parte pentru a vedea cat am reusit sa indeplinim din ceea ce ne-am asumat”, a declarat ministrul Liviu Marian Pop.

„As vrea sa transmit un mesaj foarte clar: Alianta pentru Calitate in Educatie si Ministerul Educatiei au o abordare comuna fata de tot ceea ce inseamna politica educationala. Astazi am expus problemele cu care ne confruntam in sistem, acestea urmeaza sa fie prioritizate intrucat sunt chestiuni care pot fi rezolvate pe termen scurt si chestiuni care presupun o etapizare pe termen mediu si lung”, a sustinut Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”.

La randul sau, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamânt (FSLI), Simion Hancescu, a subliniat necesitatea existentei unei legi coerent structurate, care sa nu mai faca obiectul unor modificari atat de dese. „In opinia noastra, o lege a educatiei trebuie construita astfel incat sa fie valabila macar pentru un ciclu complet de invatamant. Altfel, sistemul va fi in continuare bulversat, nepredictibil si neperformant. De asemenea, cred ca si finantarea invatamântului trebuie clarificata pentru ca actualmente exista o contradictie intre textul legii si ceea ce se intâmpla de fapt”.

Alexandru Manda, presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta, a apreciat initiativa de a reuni toti actorii din sistem si a calificat discutia drept productiva: „O problema pe care am pus-o pe tapet este finantarea educatiei in Romania, in anul 2018. Am solicitat ca, incepând de anul viitor, sa avem prin hotarare de Guvern, clar stabilit, un cost standard/elev care sa reflecte in mod real nevoile financiare ale elevilor din România, dar si coeficienti de diferentiere, astfel incat sa evitam costurile suplimentare pe care elevii si parintii trebuie sa le suporte”.

„Ca parinti ne intereseaza predictibilitatea si continuitatea legii, dar si asumarea acestor modificari de intreg spectrul politic. Avem nevoie de siguranta in scoli, pentru noi acest lucru este foarte important si consideram ca nu este normal ca aceasta sa fie asigurata din contributia parintilor”, a afirmat Iulian Cristache, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti – Invatamant Preuniversitar.

„Ne putem declara multumiti dupa intâlnirea de astazi. S-au adunat foarte multe subiecte, insa pentru noi cele mai stringente sunt modificarile preconizate pentru Statutul elevului. De asemenea, vrem sa vedem in ce va consta modificarea Regulamentului de organizare si functionare a scolilor. Noi am propus interzicerea notiunii de «elev de serviciu», deoarece este anormal ca elevii sa nu frecventeze orele pentru ca trebuie sa fie de paza”, a declarat Petru Apostoiu, vicepresedinte al Consiliului National al Elevilor.

„Am abordat discutia privind invatamantul superior pe trei paliere: legislativ, financiar si calitate. I-am semnalat domnului ministru elemente care ar fi trebuit sa fie deja functionale (de exemplu, regulamentul de acordare a sporurilor pentru conditii vatamatoare sau salarizarea personalului auxiliar), insa acestea sunt chestiuni care trebuie reglementate alaturi de alte doua ministere. Pe de alta parte, cred ca a sosit momentul ca universitatile sa pregateasca studentii pentru ceea ce se cauta pe piata muncii. Trebuie anticipata nevoia de specialisti si apoi asigurarea unei pregatiri de calitate care sa permita angajarea acestor studenti”, a punctat Anton Hadar, presedintele Federatiei Nationale Sindicale „Alma Mater”.

Cornelia Radu, reprezentant al Uniunii Nationale a Studentilor din Romania, a salutat demersul si considerat ca este important ca acesta sa fie axat pe transparenta: „Ca reprezentant al studentilor imi doresc sa existe transparenta intre ceea ce se discuta in spatele cortinei si ceea ce este pe scena. Pentru a reusi sa realizam ce ne-am propus, trebuie sa pornim de la baza. Daca vom porni din vârf, nu vom construi niciodata nimic durabil”.

„Le multumesc tuturor celor prezenti la discutia de astazi, una extrem de rodnica. Impreuna vom stabili calendarul reuniunilor urmatoare. Cred ca prin acest pas, am dat un nou semnal de determinare in rezolvarea problemelor din invatamânt”, a conchis ministrul Educatiei, Liviu Marian Pop.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>