Published On: mar, oct. 3rd, 2017

Ministerul Mediului pregateste o noua TAXA de poluare pentru masinile second hand

Ministrul Gratiela Gavrilescu a declarat, marti, la Bistrita, ca Ministerul Mediului a constituit o comisie de lucru care analizeaza modalitatea de introducere si aplicare a unei noi taxe de poluare care sa se aplice autoturismelor second-hand, informeaza corespondentul MEDIAFAX.

Ministrului Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat, marti, ca la nivelul ministerului s-a constituit deja un grup de lucru din care fac parte reprezentanti ai Ministerului Mediului, ai Administratiei Nationale a Fondului de Mediu, ai Registrului Auto Roman, ai Finantelor dar si ai producatorilor de masini si ai ONG-urilor, care lucreaza la proiectul de introducere a unei noi taxe de poluare. Totusi Gavrilescu spune ca nu vrea sa revina la taxa de prima inmatriculare asa ca analizeaza o alta varianta de aplicare a taxei de poluare.

“S-a constituit un grup de lucru in vederea calculului si gandirii corecte, incat sa gasim o metoda prin care masinile care polueaza, care au o norma de poluare mica si emisii de dioxid de carbon mari, sa plateasca o taxa de poluare. In toate tarile europene se merge pe norma de emisii. Eu condider ca nu trebuie sa punem o taxa la prima inmatriculare. Este ca si cum gandim inainte, punem caruta inaintea boilor, noi trebuie sa stim in momentul in care facem o astfel de taxa cat circula masina respectiva intr-o anumita perioada de timp, astfel incat sa pot sa ii faci determinarea de astfel de emisii(…) O sa tinem cont de trei criterii – respectiv de capacitatea cilindrica, cea la care este impozitata orice masina, norma de poluare si al treilea – emisiile pe care le dau le da fiecare autovehicul. Deocamdata nu avem o forma finala, analiza vreau sa fie extrem de bine facuta comparativ cu tot ceea ce exista in Uninea Europeana si adecvata la ceea ce se intampla in Romania”, a declarat ministrului Mediului, Gratiela Gavrilescu.

Decizia de introducere a unei noi taxe vine, conform ministrului Mediului, dupa ce s-a constatat ca in Romania numarul autoturismelor vechi aduse din strainatate a crescut semnificativ anul acesta dupa renuntarea la taxa de prima inmatriculare, de la 146.000 cat au fost in 2016 la 350.000 anul acesta.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>