Published On: vin, oct. 6th, 2017

Mihai Tudose ataca BNR-ul dupa cresterea ROBOR-ului / Tudose: “Rolul BNR este sa nu lase ROBOR-ul sa creasca. Cred ca au fost putin plecati de acasa”

Dupa ce in ultima perioada ROBOR-ul a explodat, lucru ce a generat o ingrijorare pentru romanii care au credite in lei premierul Tudose s-a luat de BNR. Prezent in vizita, la Sucevita, premierul Mihai Tudose a declarat ca rolul Bacii Nationale era sa aiba grija sa nu creasca indicele ROBOR, Tudose precizand ca intentioneaza sa aiba o discutie pe aceasta tema cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cursul saptamanii viitoare.

”Cred ca colegii nostri de la Banca Nationala au fost putin plecati de acasa fiindca asta era rolul BNR: sa nu creasca si sa nu lase niste actori sa se joace pe aceasta tema”, a declarat primul-ministru.

Totodata, Tudose a anuntat ca intentioneaza sa aiba o discutie saptamana viitoare cu guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, inclusiv pe tema declaratiilor recente ale lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului.

”S-ar putea sa am o discutie saptamana viitoare pentru ca vreau sa-l intreb pe domnul guvernator daca domnul Vasilescu reprezinta Banca Nationala cand iese cu asemenea declaratii. Daca vorbeste in nume propriu, e problema dumnealui, dar sa-si puna un tricou pe care scrie «privat». Daca iese cu tricou BNR, sa stim daca mai este o structura a Romaniei sau o structura de zei care se ocupa de propria lor existenta. Foarte buna, de altfel…”, a mai spus Tudose.

Indicele ROBOR la trei luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor in lei cu dobanda variabila, a crescut vineri la 1,58%, fata de nivelul de 1,46% inregistrat cu o zi inainte si 1,11% inregistrat luni, 25 septembrie, conform informatiilor BNR.

De asemenea, indicele ROBOR la sase luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 1,69%, de la 1,57% cat a fost cotat pe 28 septembrie.

La inceputul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la inceputului acestui an la 0,87%.

ROBOR reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei. Indicele se stabileste zilnic de BNR ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de zece banci selectate de Banca Nationala.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>