Published On: mar, oct. 24th, 2017

Licitatia “Podului peste Dunare” blocata / Chinezii au contestat atribuirea contractului

Ministerul Transporturilor s-a grabit sa anunte desemnarea unui consortiu castigator pentru podul de la Braila, dar a omis sa anunte opinia publica de existenta unei contestatii la aceasta licitatie.

Firmele chineze de constructii, China Communications Construction Company, China Road and Bridge Corporation, CCCC Second Harbour Engineering, CCCC Highway consultants, asociate cu firma regelui asfaltului Dan Besciu, respectiv Euroconstruct Trading 98, si cu firma spaniola Eptisa, au depus o contestatie la licitatia pentru proiectarea si construirea unui pod peste Dunare la Braila.

Aceasta a fost depusa joi 19 octombrie cu o zi inainte de anuntul Ministerului Transporturilor, condus de proaspatul ministru Felix Stroe, privind desemnarea firmei castigatoare. Contestatia nu este semnata de firmele CCC-Euroconstruct Trading-Eptisa insa nu putea fi depusa decat de acestea deoarece in cursa finala pentru contract s-au calificat doar asocierea condusa de italieni si cea condusa de chinezi.Modul pentru care ministerul lui Felix Stroe n-a informat publicul privind contestatia este un mister. Unul din posibilele raspunsuri este ca Compania Nationala de Administrare a Infreastructurii Rutiere, subordonata Ministerului Transporturilor, nu a informat ministerul despre existenta contestatiei. A doua varianta, este ca informarea CNAIR a fost facuta dar ca Ministerul Transporturilor a preferat sa o treaca sub tacere pentru a nu umbri mareata victorie.

Firmele CCCC-Euroconstruct-Eptisa contesta lipsa de transparenta a CNAIR si sustin ca, la cat de buna era oferta loc, nu aveau cum sa fie clasata pe locul 2. Procedura licitatiei a presupus ca firma castigatoare este desemnata pe baza unui punctaj alcatuit in proportie de 40% din pret si 60% din un cumul de indicatori referitori la experianta inginerilor prezenti in proiect, perioada de proiectare, garantia lucrarilor. Chinezii zic ca pretul lot a fost mai mic, ca expertii lor trebuiau sa ia punctaj maxim si ca, prin urmare, nu puteau ajunge pe locul 2.

Potrivit contestatiie depuse la CNSC, CCCC, Eptisa si firma lui Besciu cer suspendarea procedurii, revaluarea ofertei lor si acces liber la dosarul cauzei deschis de ei. Ei spun ca nu li s-a explicat exact modul de punctare a ofertei lor, cum au primit punctajul. ”Autoritatea contractanta a refuzat sa indice subscrisei motivele care au fundamentat pozitia a II-a in clasament. Nicio informatie, alta decat pozitia in clasament , nu a fost comunicata subscrisei”, spun reprezentantii asoicerii CCC Euroconstruct.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>