Published On: lun, oct. 16th, 2017

Euro s-a apropiat la un ban de 4,6 lei

Analiza cuprinde perioada 5 – 11 octombrie​

Perechea euro/leu a avut o evolutie agitata in perioada analizata, revenind aproape de 4,6 lei iar dobanzile si-au mentinut ritmul ascendent.

Dupa ce a atins la inceputul intervalului minimul ultimelor doua luni de 4,5729 lei, marcarile de profit si inmultirea prognozelor privind deprecierea leului au impins media euro la un maxim de 4,5915 lei, cotatiile din piata urcand pana la 4,598 lei.

Ultima sedinta a saptamanii a adus un curs de 4,5889 lei, tranzactiile realizandu-se intre 4,582 si 4,593 lei, cu inchiderea la 4,582 – 4,585 lei.

Volatilitatea cursului monedei americane a fost ridicata, el miscandu-se intre 3,8732 si 3,8990 lei, la finalul perioadei el fiind stabilit la 3,88 lei.

Media monedei elvetiene a fluctuat intre 3,9728 si 3,9862 lei, la sfarsitul intervalui ea fiind stabilita la 3,9781 lei, in timp ce miscarile de pe pietele internationale s-au realizat in culoarul 1,47 – 1,156 franci/euro.

In opinia tot mai multor analisti inflatia va creste in in vara lui 2018 pana la 4%, urmata de o scadere, dupa ce vor fi absorbite efectele majorarii accizelor si a preturilor la gaze si energie.

Un comunicat al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari arata ca „absolut toti analistii care au raspuns sondajului au indicat o majorare a asteptarilor inflationiste pentru finalul anului curent si urmator. Astfel, raspunsurile oferite plaseaza inflatia anuala la finalul anului curent la 2,13%, respectiv 3,3% anul urmator, marginal peste ultimele proiectii ale BNR"

Aceasta evolutie ar putea pune BNR in postura de a accepta fie o crestere a euro la 4,6 – 4,7 lei, fie sa reia, dupa circa trei ani, ciclul de crestere al dobanzii sale de politica monetara, care ar urma sa urce pana la finalul anului viitor la 2,25%..

In piata monetara, dobanzile pe termen scurt au atins noi maxime ale ultimilor ani, chiar daca BNR a imprumutat din nou bancile comerciale cu circa 4,2 miliarde lei.

La finalul perioadei indicele ROBOR la trei luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor in lei cu dobanda variabila, a crescut 1,84%, cel la sase luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 1,99% pentru ca indicele la noua luni sa sara la 2,05%.

Aceasta tendinta poate afecta major modul de viata al multor romani, in conditiile in care, asa cum se arata in ultimul comunicat al Comitetului National privind Supravegherea Macroprudentiala (CNSM) „o alta vulnerabilitate la adresa stabilitatii financiare se refera la cresterea indatorarii populatiei, ce poate avea efecte negative importante, atat asupra sistemului financiar, cat si asupra cresterii economice viitoare. In prezent, gradul de indatorare s-a majorat considerabil, o treime din debitorii care au contractat un credit in ultimul an avand, in medie, un grad de indatorare de peste 55 la suta".

Perechea euro/dolar a crescut de la 1,1720, minim al ultimelor doua luni, la 1,1880 dolari, pentru ca la finalul saptamanii pietele americane sa se inchida la 1,1822 dolari.

Usoara scadere a euro s-a datorat informatiilor aparute in presa europeana, conform carora BCE va reduce anul viitor amploarea, de la 60 la 30 miliarde euro pe luna, a programului sau de achizitie de obligatiuni ale statelor sau firmelor din zona euro.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>