Published On: lun, oct. 9th, 2017

68 de milioane de euro pentru depistarea cancerului de col si de san

Ministerul Sanatatii va demara 5 programe nationale de screening, cu finantare europeana nerambursabila.       

Romania va beneficia, in urma accesarii fondurilor nerambursabile, de peste 191 milioane de euro pentru implementarea de programe de depistare precoce (screening) a cancerului de col uterin, cancerului de san, tuberculozei, hepatitelor B,C si D, precum si pentru screening prenatal, precum si pentru formarea  personalului medical din domeniile prioritare de sanatate.

“Programele performante de screening salveaza vieti. Este mult mai usor si din punct de vedere medical, dar si economic, sa previi decat sa tratezi boala in stadii avansate. Cresterea capacitatii de screening pentru depistarea bolilor cu impact asupra sanatatii publice reprezinta unul dintre obiectivele importante ale Programului de Guvernare. Fondurile accesate le vom utiliza pentru organizarea si implementarea programelor de screening, dar si pentru formarea personalului medical si achizitia de echipamente, astfel incat sa nu existe sincope in derulare, asa cum s-a mai intamplat in trecut”, a declarat ministrul Sanatatii, prof.dr. Florian BODOG.

Prof. dr. Florian Bodog a mai declarat ca Ministerul Sanatatii a primit un sprijin important in procesul de accesare a fondurilor europene din partea echipei Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice şi Fondurilor Europene  – Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman.

Ministerul Sanatatii a mai derulat, la nivel national programul pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin, restul reprezinta programe care vor fi implementate in premiera.

In prima faza, peste 64,7 milioane de euro din cele 191 milioane de euro vor fi utilizate pentru pregatirea a peste 14.000 de specialisti (ex. medici, medici radiologi, senologi, anatomopatologi, epidemiologi, tehnicieni de radiologie si anatomie patologica, fizicieni, manageri de date, asistenti medicali, asistenti medicali comunitari, psihologi implicati in furnizarea serviciilor de sprijin/ suport,  biologi, tehnicieni de laborator, registratori medicali, mediatori sanitari, alt personal medical etc.) in domeniile programelor prioritare de sanatate. Programele vor putea include schimburi de experienta in alte State Membre. In acest sens, au fost aprobate 34 de proiecte in urma carora cadrele medicale vor fi pregatite in managementul bolilor infectioase transmisibile prioritare (tuberculoza; hepatite virale cronice B si C), in managementul pre şi post natal al afecţiunilor cu impact asupra mortalitaţii infantile, ingrijirea continua a nou nascutului şi a sugarului cu risc crescut de imbolnavire si deces, prevenţia nasterii premature şi ingrijirea nou nascutului prematur. Alte domenii de formare mai vizeaza managementul bolilor cardiovasculare, al afectiunilor oncologice (cancer col, cancer mamar), diabet zaharat, al bolilor endocrine/disfunctii tiroidiene, sanatate mintala si boli rare (inclusiv genetica medicala). Numarul proiectelor aprobate ar putea creşte dupa finalizarea de catre MDRAPFE – AM POCU a procesului de contestatii.

Pentru ONCOLOGIE vor fi alocate 47 de milioane de euro pentru programul national de depistare a cancerului de col:

In prima faza vor fi alocate 5 milioane de euro pentru elaborarea metodologiei programelor de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de col uterin (HPV/ Babes Papanicolau) si pentru formarea personalului medical care va fi implicat in derularea acestor programe. Fondurile vor mai fi utilizate pentru activitati de informatizare suport al bazelor de date ale screeningului integrate cu sistemele informatice ale programului national, precum si pentru monitorizarea la nivel national si controlul implementarii programelor de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de col uterin. Datele obtinute in urma screeningului vor utilizate pentru realizarea de rapoarte si studii care vor fundamenta viitoarele politici de sanatate din domeniu.

Cea de-a doua etapa este dedicata implementarii efective a programelor regionale de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de col uterin. In aceasta faza vor fi alocate 42 milioane de euro (10.5 milioane de euro pe fiecare regiune de dezvoltare: Nord Vest; Nord Est; Sud Muntenia si Centru). Noutatea programului de screening consta in introducerea testarii HPV in regim pilot pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 30 şi 64 ani. Prima regiune care va asigura implementarea testarii HPV este Nord Vest, avand in vedere experienta anterioara in derularea de programe similare de testare.

In cadrul programului, peste 800.000 de femei cu varsta cuprinsa intre 24 – 64 ani urmeaza a beneficia de servicii de depistare precoce (HPV şi Babeş Papanicolau), precum şi de triaj citologic (in cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive in screening), tratament si reevaluarea periodica (follow-up) a pacientelor tratate pentru leziuni depistate, consiliere psihologica, etc. Vor fi finanţate si achiziţii de echipamente, precum şi servicii de sprijin pentru femeile din grupuri vulnerabile (ex. costuri de transport etc.).

– vor fi alocate aproximativ 21 milioane de euro pentru programul national de depistare al cancerului de san:

In prima etapa vor fi alocate 5 milioane de lei pentru acţiuni care vizeaza organizarea unui centru de referinta pentru programele regionale de screening al cancerului mamar, pentru formarea personalului implicat in derularea programelor de screening, elaborarea metodologiei pentru derularea programelor de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de san (ex. mamografie digitala/ ecografie/ biopsie/ tratament/ urmarire in timp etc.), activitati de informatizare suport al bazelor de date ale screeningului integrate cu sistemele informatice ale programului national, monitorizarea la nivel national si controlul implementarii programelor de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de san. Datele obtinute vor fi analizate  si pe baza lor vor fi implementate noi politici de sanatate publica.

In a doua etapa vor fi implementate programele regionale de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de san. Vor fi alocate 16 milioane de euro (8 milioane de euro pentru fiecare proiect, fiecare proiect necesitand acoperirea a 2 regiuni de dezvoltare: Nord Vest şi Vest, respectiv Nord Est şi Sud Est). Peste 30.000 de femei cu varsta cuprinsa intre 50 şi 69 ani care au domiciul intr-una din aceste regiuni de dezvoltare vor beneficia, gratuit, de servicii de screening prin testare mamografica cu dubla citire si arbitraj, evaluari ecografice a leziunilor mamare incipiente depistate (mamografii declarate pozitive direct sau dupa arbitraj), biopsierea si confirmarea anatomopatologica a leziunilor suspecte cu trimitere la tratament a pacientelor confirmate cu diagnostice de leziuni mamare incipiente. Tot in cadrul proiectului vor fi finanţate acţiuni de achiziţie echipamente (ex. aparatura de laborator necesara derularii actiunilor de screening/ aparatura de evaluare a leziunilor incipiente mamare: mamografe, ecografe, punctie/ biopsie asistata, aparatura specifica confirmare leziuni laborator anatomie-patologica, suport informatic de telemedicina pentru dubla citire cu arbitraj, suport informatic pentru bazele de date, unitati mobile, sistem informatic de stocare a imaginii etc.), dar si actiuni de sprijinire a femeilor, in special a celor diagnosticate in programul de screening pentru cancerul de san, in vederea determinarii eficacitatii masurilor intreprinse si ajustarii acestora (ex. peer-to-peer suport, consiliere psihologica si alte servicii adaptate si necesare etc.). In urma analizarii datelor obtinute vor fi elaborate rapoarte, studii, informari cu privire la rezultatele acestuia in baza carora se vor face viitoarele politici publice in domeniu.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>