Published On: joi, oct. 19th, 2017

400 de copii din intreaga tara vor beneficia anual de tratamente la cele mai inalte standarde in cadrul Sectiei ORL a Spitalului Dr. Victor Gomoiu Bucuresti

Sectia a fost dotata cu echipamente medicale de ultima generatie, in urma unei finantari de peste 100.000 de euro

 Blocul operator al Sectiei ORL a Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu a fost dotat cu aparatura medicala de ultima generatie care va usura munca medicilor, va asigura un nivel si mai bun al actului medical si va reduce timpul de asteptare al pacientilor. Dotarea cu noile echipamente, care includ un microscop operator Zeiss, un senzor pentru monitorizarea nervului facial, freze chirurgicale si instrumentar pentru cofochirurgie, a fost finalizata printr-o finantare de peste 100.000 de euro asigurata prin parteneriatul Fundatiei Vodafone Romania cu Spitalul Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu si cu Ascociatia Smiling Faces. Aproximativ 400 de copii cu probleme ale aparatului auditiv din intreaga tara vor beneficia anual de tratamente la cele mai inalte standarde datorita acestui proiect, derulat sub numele „Auzul un dar! Nu-l Ignora” si finantat prin programul „Connecting for Good” al Fundatiei Vodafone Romania.

Potrivit datelor statistice, peste 2 milioane de persoane din Romania au functia auditiva alterata. De asemenea, ponderea nou-nascutilor afectati de surditate este de 1-3 copii la 1.000 de nasteri. Lor li se adauga cei ale caror probleme au survenit in urma diverselor afectiuni sau accidente.

Tot in cadrul proiectului „Auzul un dar! Nu-l Ignora”, peste 500 de pacienti din intreaga tara cu varste intre cateva zile si 18 ani au beneficiat in perioada iulie 2016 – martie 2017 de testari audiologice realizate cu aparatura moderna. De asemenea, 2.000 de persoane au beneficiat de sesiuni de informare privind diagnosticul de hipoacuzie si peste 100 de medici au primit materiale informative si suport specializat. Aceasta componenta a proiectului a primit o finantare de aproximativ 40.000 de euro prin programul Connecting for Good.

„Auzul un dar! Nu-l Ignora” este un proiect care urmareste, printre altele, educarea populatiei in vederea constientizarii necesitatii efectuarii screeningului auditiv postnatal si a testarilor audiologice performante. Acesta a debutat prin infiintarea laboratorului de audiologie din cadrul Sectiei ORL a Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu, laborator care si-a inceput activitatea in august 2016.

In tara exista doar 17 maternitati care asigura testarea auzului pentru nou-nascuti. In acest context, laboratorul de audiologie de la Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu reprezinta o resursa extrem de importanta, intrucat poate efectua testari audiologice performante pentru copii din toata tara. In Romania, hipoacuzia este depistata de regula la varste intre 2 si 5 ani, adica, in majoritatea cazurilor, prea tarziu pentru a le da copiilor sanse de recuperare completa. Cu o diagnosticare facuta la timp si cu tratament corespunzator, copiii au aceasta sansa, auzul fiind singurul simt care se poate recupera in totalitate.

Pe langa screening si testari auditive pentru copii, noul laborator asigura directionarea pacientilor suspectati hipoacuzici din maternitatile aflate in zonele invecinate spitalului catre Sectia ORL, pentru un diagnostic de precizie, precum si organizarea eficienta a circuitului pacientilor depistati hipoacuzici (rezultatele testarilor auditive sunt oferite in timp real audiologului protezist, online sau prin telefonul mobil).

Asociatia Smiling Faces Romania este o organizatie neguvernamentala care are misiunea de a veni in sprijinul persoanelor cu deficiente senzoriale prin proiecte care faciliteaza accesul la diagnostic si tratament corespunzatoar. Proiectele asociatiei au ca scop cresterea gradului de constientizare in ceea ce priveste diagnosticul de hipoacuzie la copii si nevoia screeningului auditiv postnatal, urmat obligatoriu de testari audiologice suplimentare performante pentru toti copiii suspectati hipoacuzici, in vederea obtinerii unui diagnostic de certitudine si a instituirii tratamentului corespunzator. Mai multe detalii despre activitatea Asociatei Smiling Faces, pe http://www.malformatiifaciale.org.ro/ro/index.jsp

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>