Published On: mie, sept. 27th, 2017

Vesti proaste pentru romani / Dupa gaze, se scumpeste si curentul electric

Vesti proaste pentru romani la inceput de sezon rece. ANRE a stabilit majorari de preturi nu doar pentru gaze, ci si la energie electrica. De la 1 octombrie curentul electric pentru populatie se scumpeste cu 5%, potrivit unui comunicat oficial al ANRE de marti seara.

Tarifele de tip componenta de piata concurentiala, care reprezinta 90% din factura consumatorilor casnici alimentati in regim reglementat, cresc cu 3 bani/KWh in medie, de la 1 octombrie 2017, potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). In sedinta din data de 26 septembrie 2017, Comitetul de reglementare al ANRE a avizat tarifele de tip Componenta de piata concurentiala (CPC) aplicabile in trimestrul IV 2017 clientilor finali casnici si noncasnici beneficiari ai serviciului universal.

CITESTE SI: Un nou val de scumpiri / Cu cat se vor scumpi gazele de 1 octombrie

Pretul energiei electrice pentru marea majoritate a celor opt milioane de gospodarii din Romania va creste, in medie, la nivel national cu 3 bani per kWh, dupa ce furnizorii cerusera o crestere de 10 bani.

"Din punctul de vedere al evolutiei preturilor pe bursa, tranzactiile desfasurate de la 1 aprilie pana acum au avut o medie in jurul valorii din calendarul de liberalizare pe care Romania il avea angajat din anul 2011 cu Comisia Europeana, Banca Mondiala si Fondul Monetar International, respectiv de 72 lei pe MWh. Au fost tranzactii si la 68 de lei, si la 69 de lei, iar, prin absurd, daca nu ar fi existat Ordonanta 64 (privind liberalizarea pretului de productie al gazelor — n.r.), ar fi trebuit sa respectam calendarul unde pretul reglementat pentru producatorii de gaze din Romania era la 78 de lei, pret care se duce mult peste ofertele de gaz proaspat din import", a explicat oficialul ANRE.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>