Published On: mar, sept. 12th, 2017

MANDRU ca sunt BRAILEAN! Arhitectul care a proiectat Opera Romana si a fost declarat cetatean de onoare al New York-ului

octav doicescuCladirea Operei Nationale si cea a Institutului Politehnic din Bucuresti sunt doar doua dintre creatiile sale renumite.

Octav Doicescu s-a nascut in 1902 la Braila si s-a afirmat in perioada interbelica prin adoptarea stilului modernist in arhitectura.

A urmat cursurile liceale la Ploiesti, unde a si cunoscut-o pe viitoarea sa sotie  Suzana Carapancea, nepoata revolutionarului pasoptist Dimitrie Papazoglu.
A urmat in 1922 cursurile Scoalii Superioare de Arhitectura Bucuresti. Parelel cu studiile de arhitectura, a frecventat Academia Libera de Arte Frumoase si Cercul de Arta Contemporana. In 1930 obtine titlul de arhitect diplomat.
Din 1971 devine doctor in arhitectura al Institutului de Arhitectura „Ion Mincu” cu teza intitulata „Studiu pentru definirea conceptului arhitectural al Institutului Politehnic din Bucuresti”.

teatrul de opera si balet bucurestiInca din 1950, Doicescu s-a preocupat de sistematizarea municipiului Bucuresti

Incheindu-si studiile la Universitatea de Arhitectura si Urbanism din Bucuresti, Octav Doicescu a obtinut vizibilitate la inceputul anilor '30, in urma proiectarii restaurantului romanesc de la Baneasa si a unei case de odihna a Societatii Gaz Electra la Snagov. In anii urmatori, a proiectat o serie de blocuri de locuinte si vile in zona Calea Dorobantilor – Bulevardul Dacia, precum si cateva case de vacanta si cluburi sportive la Snagov. Centrala telefonica Banu Manta, precum si Fantana Miorita din Bucuresti, la care a colaborat impreuna cu sculptorita Milita Petrascu, sunt inca doua dintre creatiile sale emblematice, existente si azi in Capitala, pe care Doicescu le-a proiectat in perioada interbelica.

In 1939, arhitectul crea planurile pentru „Casa Romana", constructia ce a reprezentat tara noastra la Targul International de la New York. Tot atunci, Doicescu a fost declarat cetatean de onoare al acestui oras, titlu inmanat de primarul Fiorello La Guardia.

Nu a fost membru al nici unui partid politic, nici inainte si nici dupa 1944.

Doua strazi din Romania ii poarta astazi numele

Numele sau a fost dat unei strazi din cartierul Progresul, din orasul sau natal, Braila. O alta strada cu numele de Octav Doicescu se afla la Timisoara. Dar nu si la Bucuresti, orasul pe care a incercat sa-l modernizeze scotandu-l din amprenta stilului greoi, cel brancovenesc.

Doicescu a fost pasionat de arhitectura din Statele Unite

"Pentru el, contactul cu SUA avusese un efect revolutionar din punct de vedere profesional. De exemplu, in prima faza, antebelica, detesta betonul armat, a si scris despre asta, dar, odata ajuns la New York, a fost atat de tare vrajit de zgarie-norii Manhattanului incat optica lui s-a rasturnat definitiv. Imaginea Americii l-a urmarit toata viata, atat in plan profesional, cat si in plan personal", a spus Andrei Doicescu, fiul arhitectului.

turnul dezrobirii basarabieiArhitectura actuala a capitalei vs arhitectura veche

“Personal, o vizita in Bucuresti imi face rau. Este o incoerenta totala. Alaturarea unor mastodonti de sticla si otel la vechi case boieresti e un nonsens. Multi arhitecti de azi actioneaza ca niste firme de consultanta pentru clientii lor: ii ajuta sa gaseasca brese in legislatia de urbanism, intocmesc documentatii false », a mai declarat fiul arhitectului.

Dupa 1990, una dintre casele proiectate de arhitectul din Braila a fost locuita de liderul taranist Ion Ratiu, iar astazi apartine celebrului antrenor Mircea Lucescu.

In cartierul Primaverii a locuit si Doicescu, intr-o locuinta schitata chiar de el, unde a si murit la data de 10 mai 1981. Vila a fost cumparata de milionarul Dinu Patriciu, si el arhitect de profesie.

Patriciu a declarat ca a cumparat imobilul din motive sentimentale, deoarece nu si-ar fi dorit ca acest monument de arhitectura  “sa se risipeasca din cauza prostului gust al unui nou proprietar”.

Cateva din creatiile lui Octav Doicescu: Restaurantul Romanesc de la Baneasa, Casa de odihna a Societatii Gaz Electra de la Snagov, Yacht Club Snagov, Fantana Zodiac din Parcul Carol, Casa Babele, Fantana Miorita de la Sosea, Restaurant in Gradina Botanica, Uzinele IAR, Ministerul Informatiilor de pe Str. Onesti, Posta de pe str. Banu Manta, Parcul Herastrau ce include cartierul Jianu din fata parcului Bordei, Cercul Militar Pitesti, Monumentul "Turnul Dezrobirii Basarabiei" de la Ghidighici, Casa de la Snagov a Regelui Mihai, astazi distrusa, Nautic Club Herastrau precum si Opera Romana din Bucuresti.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>