Published On: lun, sept. 25th, 2017

Lumea misterioasa in care milioanele de dolari sunt doar un mod de-a tine scorul

Cel mai complex joc inventat vreodata de om este pokerul si in Romania exista o comunitate de jucatori care il stiu aproape de perfectiune. Iata o informatie care ar merita mai multa atentie.

19g6z3133nuyyjpgSa o luam pe rand. La prima vedere, pokerul e un joc banal, jucat prima data din plictiseala de imigrantii ce-si treceau timpul pe vasele comerciale de pe fluviul Mississippi la jumatatea secolului XIX. Apoi a ajuns un joc al cautatorilor de aur, al aventurierilor Vestului Salbatic in cautare de clienti cu bani de cheltuit si abia recent a fost reanimat si adus in prim plan de jucatorul din Las Vegas Benny Binion care in 1970 a fondat World Series of Poker (WSOP), cea mai prestigioasa competitie de poker din lume pana in ziua de azi. In secolul nostru, pokerul a cunoscut o explozie globala. A inceput sa fie televizat, si victoria unui amator la WSOP 2013 a aratat lumii ca se poate. Si miza nu era deloc mica. Chris Moneymaker, un contabil american, a investit doar 82$ calificandu-se online pe PokerStars si in Las Vegas a invins toti profesionistii si a castigat 2,5 milioane de dolari! Acesta a fost semnalul pentru milioane de oameni din intreaga lume care si-au deschis iute conturi online si au invatat jocul care avea sa se dovedeasca cel mai complex joc inventat de om, mai complex decat sahul sau GO-ul. Si nu sunt vorbe goale:

Complexitatea pokerului a fost observata de matematicieni si mai ales de oamenii de stiinta care au intuit ca acest joc poate avea efecte nebanuite asupra multor discipline, de la medicina la investitii si de la meteorologie la sociologie. Elementul-cheie al jocului este blufful, si oamenii de stiinta au realizat ca daca invatam mecanismele bluffului putem controla unele fenomene naturale care bluffeaza. De pilda, starea vremii. Oricat de performante sunt instrumentele noastre, vremea face ce vrea ea si meteorologii nu inceteaza sa fie ironizati. Sau diabetul. Aceasta afectiune bluffeaza ca un jucator de poker si noi trebuie sa stim daca si cand sa administram insulina pentru un efect optim. Si cercetatorii au pus la punct computere care sa invinga jucatorii de poker la propriul joc. Multa vreme asa ceva nu a fost posibil. Insa tehnica de calcul a devenit atat de performanta, incat anul acesta computerul Libratus de la universitatea americana Carnegie Melon a reusit sa invinga pentru prima data patru profesionisti de top. Pentru comparatie: sahul a fost batut de computer in 1996 si jocul de GO in 2016.

Acestea fiind spuse, ati auzit vreodata de Vlad Darie, Mihai Manole, Dan Murariu, Alexandru Papazian sau Luciana Manolea? Dar de '0Human0'? Daca nu, atunci nu stiti nimic despre pokerul romanesc si despre performantele romanilor in acest domeniu. Acestea exista, sunt mari si pun Romania intr-un loc central pe harta pokerului global.

Putine tari au, de pilda, titluri World Poker Tour sau World Series of Poker in palmares. Romania are cate unul din fiecare, castigate in 2016 si 2017 de Vlad Darie, respectiv Alexandru Papazian. Acesta din urma are si un titlu European Poker Tour castigat in mai 2016 la Monaco pentru un premiu de 1.197.000€!

Nici in pokerul online Romania nu sta rau. Zeci de jucatori profesionisti romani inregistreaza saptamanal rezultate mari pe internet, cu premii de mii, zeci si sute de mii de dolari. De pilda, zilele acestea se desfasoara pe PokerStars cel mai mare si faimos festival de turnee de poker online din lume, World Championship Of Online Poker (WCOOP) (cu premii totale care se apropie o suta de milioane de dolari) de si la jumatatea seriei de peste 80 de turnee Romania a acumulat deja cinci titluri in competitii cu mii de jucatori si multe alte rezultate majore ce cumuleaza spre un milion de dolari in mai putin de doua saptamani de joc.

De ce este nevoie pentru a fi un jucator bun de poker? Dupa spusele profesionistilor, e nevoie de pasiune, rabdare, ceva studiu si multa practica. Aceasta din urma este poate cel mai important ingredient. Daca pe vremuri practica era aproape imposibil de realizat in cantitati mari, pokerul online a schimbat totul: oricine poate juca de acasa cu o viteza neatinsa vreodata de un dealer la o partida live. Acest avantaj a facut posibila aparitia acestei tinere generatii de jucatori care castiga titlu dupa titlu si imbina in mod fericit utilul cu placutul.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>