Published On: mar, aug. 1st, 2017

Vrei sa iesi din tara cu masina?Iata ce trebuie sa stii

Soferii care pleaca in vacanta cu masina proprie trebuie sa aiba la ei, in original, nu doar actul de identitate si permisul de conducere, ci si o serie de acte ale masinii. Potrivit precizarilor oferite de Politia de Frontiera, daca masina e pe numele altcuiva, nu e necesara o procura din partea proprietarului – cel putin nu atunci cand se calatoreste in spatiul statelor membre ale Uniunii Europene, sustine avocatul Marius Coltuc.

La controlul de frontiera, soferii trebuie sa prezinte obligatoriu urmatoarele acte, potrivit informatiilor oferite pe site-ul Politiei de Frontiera: buletinul/pasaportul, permisul de conducere, certificatul de inmatriculare valabil al masinii si Cartea Verde asociata politei de asigurare pentru raspundere civila auto. E important de retinut ca aceste acte pot fi cerute nu doar de politistii de frontiera, ci si de cei de la rutiera.

Totusi, asa cum precizeaza autoritatile aici, nu e posibil sa aratam niciunul dintre aceste documente in copie, ci obligatoriu in original. De asemenea, soferii trebuie sa stie ca nu e necesar sa aiba la ei un document special din care reiese efectuarea inspectiei tehnice periodice, asa cum ne-au confirmat si reprezentanti ai Politiei de Frontiera (valabilitatea inspectiei rezultand din certificatul de inmatriculare).

Dar daca masina apartine altcuiva, iar soferul este doar un utilizator al acesteia? In acest caz, nu e necesar sa se prezinte niciun document anume, nici macar o procura notariala care sa ateste ca soferul are voie sa plece cu masina respectiva – desi acest lucru a fost cerut in trecut.

"La controlul de frontiera, nu este necesar sa prezentati documente cu privire modalitatea de detinere sau folosinta a autovehiculului (contract, procura, comodat etc). In cazul in care circulati in interiorul Uniunii Europene, autoritatile cu drept de control din statele pe care le tranzitati pot efectua verificari in cazul in care au suspiciuni privind modalitatea de detinere a autovehiculului pe care-l conduceti, fara insa a va refuza intrarea sau interzice circulatia pe teritoriul statelor respective", se precizeaza pe site-ul autoritatii.

Totusi, subliniaza autoritatile, daca se circula in afara Uniunii, atunci ar fi indicat sa se solicite informatii de la reprezentantele diplomatice ale statelor respective cu privire la actele care ar putea fi necesare si orice alte informatii utile pentru calatoria cu masina pe teritoriile straine.

Este posibila trecerea frontierei cu un vehicul care circula cu numere de inmatriculare provizorii? Raspunsul oferit de cei de la Politia de Frontiera aici este negativ. Nu se poate circula cu numere provizorii in afara tarii, nefiind indeplinita conditia privind detinerea unui certificat valabil care sa dovedeasca inmatricularea vehiculului. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, privind circulatia pe drumurile publice prevede ca vehiculele pot circula cu numere provizorii pana la inmatriculare, pe baza unei autorizatii speciale eliberate de autoritatea competenta.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>