Published On: vin, aug. 18th, 2017

Teroare in Spania / 13 morti si peste 100 de persoane au fost ranite, printre care si trei romani, dupa un atac terorist

13 persoane au murit si mai mult de 100 au fost ranite joi, in orasul spaniol Barcelona, dupa ce un sofer a intrat intentionat in multime intr-o zona foarte circulata, pe bulevardul La Ramba. Autoritatile spaniole au informat in aceasta dimineata Consulatul General al Romaniei la Barcelona ca printre persoanele ranite in urma atentatului terorist din Barcelona a fost identificata o a treia victima de cetatenie romana.

Potrivit acelorasi surse oficiale, romanul este spitalizat, stare sa nefiind grava.

"Precizam ca operatiunea de identificare a victimelor si cetateniei ranitilor este un proces complex aflat in desfasurare, situatia fiind una care se schimba de la un moment la altul. Informatii actualizate vor fi transmise pe tot parcursul evolutiei situatiei, pe masura obtinerii de date oficiale de la autoritatile locale.

Mentionam ca, in contextul operatiunilor antiteroriste aflate in desfasurare, circulatia in regiune si accesul in unitatile publice este momentan restrictionat de catre autoritati.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca cetatenii romani afectati pot solicita asistenta consulara la numarul de telefon al Consulatului General al Romaniei la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta sau la numarul de urgenta al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032.

Celula de criza a MAE isi continua activitatea, iar Ambasada Romaniei la Madrid si Consulatul General al Romaniei la Barcelona sunt pregatite sa acorde intreaga asistenta consulara posibila.", se arata in comunicatul remis de Ministerul Afacerilor Externe.

Gruparea jihadista Statul Islamic a revendicat atentatul intr-un comunicat difuzat de agentia sa de propaganda, Amaq, si citat de centrul american de monitorizare a site-urilor jihadiste, SITE.

Dupa scenele de groza din Barcelona, in jurul orei 00 (ora 1 in Romania) a urmat un nou atentat, la Cambrils, la 120 km departare de scena primului atac, care s-a soldat cu cinci persoane ucise de politia catalana. Un Audi A3 a intrat in multime, pe faleza statiunii balneare. Masina a fost vizata de focuri de arma ale Mossos d’Esquadra, politia catalana. Patru dintre cei cinci “presupusi teroristi” aflati la bordul vehiculului au fost ucisi pe loc, in timp ce al cincilea, ranit grav, a murit cateva minute mai tarziu. El ar fi incercat sa injunghie oameni inainte de a inceta din viata. Sase civili au fost raniti de vehicul, dintre care doi grav, potrivit politiei. Un politist a fost ranit usor.

Politia regionala din Catalonia a anuntat arestarea a doi suspecti – un spaniol si un marocan.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>