Published On: mie, aug. 23rd, 2017

O banca importanta de pe piata din Romania poate disparea / In spatele unei posibile tranzactii “monstru” se afla americanii de la Rothschild

Celebra banca Rothschild este in spatele americanilor care vor sa cumpere Bancpost si sa impiedice Banca Transilvania sa ajunga numarul 1 in Romania, sustine Ziarul Financiar.

Fondul de investitii american Varde, care are in spate 12 miliarde de dolari, lucreaza cu celebra banca Rothschild in incercarea de a cumpara Bancpost, cel mai valoros activ bancar scos la vanzare in acest moment in Romania. Conform unor surse de pe piata bancara, Rothschild impreuna cu firma de consultanta si audit EY sunt consilierii Varde, un fond care a aparut de nicaieri in Romania si care acum incearca sa preia atat Bancpost, cat si Piraeus Bank, unde au intrat in date-room.

Varde se lupta cot la cot cu Banca Transilvania pentru Bancpost, banca numarul noua pe piata, cu active de 11 mld. lei (2,5 mld. euro) si o cota de 2,9%.

De partea cealalta, consultantii Eurobank, proprietarul Bancpost, sunt bancile Mediobanca si HSBC de la Londra. Interesant este ca bancherii de la Rothschild sunt istoric consultantii Erste si ai CEO-ului Andreas Treichl. Rothschild a fost in spatele Erste in achizitia BCR in 2005.

Daca Banca Transilvania, numarul doi de pe piata, reuseste sa cumpere Bancpost, va ajunge la o cota de 16% si se va bate pentru prima pozitie in Romania cu BCR.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>