Published On: lun, aug. 28th, 2017

Ion Stirbu, fostul sef al mascatilor braileni, a lasat masca cu care baga spaima in infractori, pentru masca de apicultor

Ion Stirbu, fostul sef al mascatilor de la IPJ Braila, s-a apucat in urma cu aproximativ sase ani, dupa ce pentru mai mult timp a fost in marea familie a lucratorilor de la Interne, in combaterea “daunatorilor”, de apicultura. Chiar daca nu are o experienta vasta in acest domeniu, acesta se arata multumit de cum evolueaza noua sa afacere.

“Anul apicol a fost mult mai bun decat sezonul de productie trecut. Iarna fusese cam pretentioasa si albinutele mele au iernat in conditii vitrege. La desprimavarare am iesit cam slabite. Le-au pus capac si ninsoarea tarzie din aprilie In fiecare din stupi se gasesc sase-sapte rame cu miere capacita – capacul de la fagure, cu care albinele <<sigileaza>> mierea depusa in fiecare celula a stupului. Familiile de albine au puiet sanatos, bine dezvoltat. Pana acum am aplicat doua tratamente impotriva varroa; a fost suficient. Comuna Cazasu nu recunoscuta ca fiind o zona buna din punct de vedere melifer, dar pentru intretinerea albinelor s-a gasit destul nectar din flora spontana, din lanurile cultivate de rapita si floarea-soarelui”, a declarat apicultorul brailean pentru Revista-ferma.ro.

Prisacarul a sustinut ca de la cei aproape 90 de stupi nu a obtinut asa de multa miere, incat sa o comercializeze en gros. A vandut cat a putut pe plan local, iar ceea ce mai are in stupi are destinatia clara: pentru consumul propriu, al familiei, si prieteni. Apeciaza ca la 8,5 lei, cat este acum pretul la piata pe kilogramul de miere, iese in pierdere. Ar fi sub pretul de productie; deci nu se acopera cheltuielile! Vine cu o precizare necesara: “Pentru comparatie, pot sa subliniez ca acum sase ani, de la 30 de stupi, am obtinut aceeasi productie ca si cea de anul trecut cand am avut aproapae 90 de stupi, la o calitate mult superioara si cu cheltuieli mai mici”.

Crescatorul de albine brailean a gasit loc de deplasare in pastoral in judetul Tulcea, in comunele Luncavita si Niculitel. O face de doi-trei ani. In vara, in cele doua localitati, erau mai multe paviloane apicole decat taxiurile!

Specialistii in meterologie au anuntat ca lunile septembrie si octombrie vor fi calduroase. Asa ca apicultorul nu se grabeste.“Mai astept sa intru la pregatirea stupilor pentru iernare. Am sa aplic un tratament antivarroa in aceasta perioada de dinainte de intrarea in sezonul hibernal. Anul trecut a fost presiunea mare din partea acestui parazit acarian”, a mai adaugat Ion Stirbu.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>