Published On: mar, aug. 8th, 2017

Inspectoratul Judetean de Jandarmi Braila, pe locul 12 in lupta cu fenomenul contrabandei

Inspectoratul Judetean de Jandarmi Braila a intreprins in 2016 un numar de 14 masuri de prevenire a contrabandei.  In functie de volumul de marfuri de contrabanda confiscate, Inspectoratul Braila ocupa locul 12 in clasamentul Inspectoratelor Judetene de Jandarmi analizate. Conform datelor colectate, bunurile confiscate de catre Inspectoratele Judetene de Jandarmi sunt in proportie de peste 90 la suta tigari si alte produse din tutun, precum si alcool si alte tipuri de produse cosmetice sau electrocasnice. Ca urmare a acestor actiuni, 1200 tigari de contrabanda au fost confiscate si 14 dosare penale au fost inregistrate.

Datele prezentate provin dintr-un studiu realizat de catre Asociatia InfoCons si sustinut de British American Tobacco in cadrul campaniei “Stop Contrabanda! Ia atitudine” (mai multe detalii pe www.anticontrabanda.ro). Studiul evalueaza rezultatele din 2016 ale actiunilor desfaturate de principalele autoritati implicate in combaterea fenomenului de contrabanda. Informatiile prezentate in studiu au fost obtinute in baza legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public si colectate prin intermediul chestionarelor trimise de catre reprezentantii Asociatiei ”InfoCons” autoritatilor vizate.

Campania “Stop Contrabanda! Ia atitudine” are ca scop informarea publicului atat in legatura cu dimensiunea fenomenului contrabandei, cat si referitor la eforturile autoritatilor statului roman pentru stoparea acestui fenomen.

Contrabanda are profunde efecte economice si sociale, prejudiciind bugetul de stat si limitand capacitatea de dezvoltare a Romaniei. Totodata, acest fenomen reprezinta un risc pentru siguranta nationala, contrabanda fiind adesea asociata si altor activitati infractionale, putand reprezenta chiar si o sursa de finantare pentru activitati teroriste.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>