Published On: joi, aug. 3rd, 2017

Infractionalitatea din Braila a scazut simtitor comparativ cu anul trecut / Braila, al doilea judet cu cea mai mare scadare a infractionalitatii la nivel national

In ultima perioada tot mai multe echipeje de politie au iesit pe strazi pentru a patrula. Potrivit sefului Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Braila, cms. sef Constantin Gluga, aceste actiuni au avut efectul scontat intrucat in primele sase luni ale acestui an s-au inregistrat mai putine infractiuni fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Ieri, in cadrul unei conferinte de presa, seful IPJ Braila a prezentat principalele obiective urmarite de oamenii legii in judetul Braila. Conform cifrelor, infractionalitatea din Braila se afla pe o panta descendenta. In primul semestru al anului 2017, la nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Braila, au fost sesizate 4.736 de infractiuni, cu 1.176 mai putine decat in perioada similara a anului trecut, ceea ce reprezinta o scadere cu 19,89%. Aceasta reducere este generata, in principal, de reducerea infractiunilor de natura judiciara sesizate, unde a fost inregistrata o scadere cu 810 astfel de infractiuni.

In domeniul prevenirii criminalitatii, prioritatile Politiei Romane pentru anul 2017 au fost transpuse in doua programe de prevenire, respectiv „Programul judetean de prevenire a delincventei juvenile si a victimizarii minorilor” si „Programul judetean de prevenire a infractiunilor contra patrimoniului, cu modulele: prevenirea talhariilor  si prevenirea furturilor din curti si anexe gospodaresti”. In plus, Inspectoratul de Politie Judetean Braila a stabilit o prioritate locala de interventie in domeniul prevenirii pentru anul 2017, transpusa in „Programul judetean de prevenire a infractiunilor comise cu violenta, cu modulul prevenirea violentei in familie”. Astfel, alaturi de numerosi parteneri, au fost desfasurate initiate/derulate un numar de 8 proiecte/campanii de prevenire, iar in cadrul acestora au fost realizate peste 300 de activitati de prevenire (intalnirii cu grupuri tinta), fiind informati in mod direct peste 12.000 de beneficiari (elevi, cadre didactice, participanti la trafic, etc.).

Mentinerea ordinii si sigurantei publice a reprezentat o prioritate pentru Inspectoratul de Politie Judetean Braila care, prin structurile sale specializate, a cautat sa identifice cele mai eficiente forme si modalitati de realizare a acestui obiectiv. Aceasta activitate  a fost organizata, in principal, cu forte proprii, dar in functie de particularitatile elementelor situatiei operative, au fost solicitate forte suplimentare de la Inspectoratul Judetean de Jandarmi Braila si Sectorul Politiei de Frontiera Braila, acestea fiind folosite pentru constituirea de patrule mixte. Pentru asigurarea unui serviciu politienesc continuu, pe raza judetului Braila au fost constituite in medie 81 patrule/zi , dintre care 48 in mediul urban si 33 in mediul rural, activitatea acestora desfasurandu-se in ture, pe trei schimburi.

Modul de repartizare a efectivelor ce actioneaza in strada pentru mentinerea ordinii publice pe raza localitatilor urbane si rurale a avut drept rezultat interventia operativa la evenimentele sesizate de catre cetateni, prin S.N.U.A.U. 112. Astfel, in primul semestru al anului 2017, s-a intervenit la 4,191 apeluri de urgenta, dintre care 2,382 in mediul urban (56,83% din total) si 1.809 in mediul rural (43,17% din total). Datele statistice arata ca in cursul primelor 6 luni ale anului 2017 numarul apelurile de urgenta care au necesitat interventia a scazut cu 1.414 (25,22%) fata de perioada similara a anului trecut.

In cursul primului semestru al anului 2017, Politia de Proximitate a promovat siguranta cetatenilor, in principal prin apropierea de comunitate, cunoasterea populatiei si a situatiei operative, precum si accentuarea laturii preventive a actiunilor politienesti.   Astfel, au fost desfasurate peste 1.600 de activitati in comunitate, cele mai multe dintre acestea fiind derulate in cadrul unitatilor de invatamant si asociatiilor de proprietari.Totodata, au fost desfasurate 58 de activitati pentru prevenirea victimizarii batranilor, iar la punctele de consiliere au fost primite peste 3.500 de persoane.

In contextul Programului Uniunii Europene de actiune pentru siguranta rutiera 2011-2020 care stabileste ca obiectiv central, reducerea la jumatate a numarului persoanelor decedate in accidente de circulatie, in Europa, in cursul acestui deceniu, politistii rutieri au desfasurat activitati de prevenire a infractiunilor la regimul circulatiei si combaterea indisciplinei in trafic, ca unica premisa a cresterii sigurantei cetatenilor in deplasare pe drumurile publice si reducerea numarului accidentelor de circulatie soldate cu consecinte grave. Astfel, in perioada mentionata, au fost desfasurate peste 600 de activitati educational-preventive si au fost organizate peste 400 de actiuni si controale, atat cu efective proprii, dar si in colaborare cu alte institutii. Pe raza de competenta, in primele 6 luni ale anului 2017, s-au produs 40 de accidente rutiere grave, soldate cu 5 persoane decedate, 36 persoane ranite grav si 10 persoane ranite usor, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut cand s-au inregistrat 70 accidente grave, soldate cu 26 persoane decedate, 63 persoane ranite grav si 40 persoane ranite usor. Principalele cauze care au generat producerea accidentelor grave au fost traversarea neregulamentara (17,50%), neacordarea prioritatii pietonilor (12,50%) si neacordarea prioritatii vehiculelor (12,50%).

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>