Published On: mie, aug. 2nd, 2017

In disperarea de a face dosare, DNA il sesizeaza pe Procurorul General Augustin Lazar din cauza unui comunicat al Ministerului pentru Relatia cu Parlamentului

DNA ii cere lui Lazar sa analizeze posibilitatea sesizarii din oficiu pentru compromiterea intereselor justitiei, pe motiv ca au fost dezvaluite date din ancheta in care 14 procurori si politisti ai lui Kovesi au dat navala in Guvern.

augustin_lazar_181846Dupa ce 14 procurori si politisti DNA au dat navala in Guvernul Romaniei, de unde au ridicat documente de la Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul, parchetul anticoruptie a sesizat, marti 1 august 2017, Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar (foto) astfel incat acesta sa analizeze posibilitatea de a se autosesiza in legatura cu posibila infractiune de compromitere a intereselor justitiei. Infractiune ce ar fi comisa de catre Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul.

Motivul demersului DNA priveste un comunicat de presa pe care l-a emis Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul, marti 1 august 2017, la o zi dupa in ce aceasta institutie situata in cladirea Guvernului a avut loc o perchezitie DNA. Astfel, ministerul a confirmat actiunea DNA, precizand ca aceasta vizeaza concursurile pentru ocuparea a doua functii de consilier:

"In cursul zilei de luni, 31 iulie, mai multi procurori si ofiteri de politie judiciara din cadrul DNA Bucuresti au efectuat perchezitii, in baza unui mandat de perchezitie domiciliara emis de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Penala, in patru birouri din cadrul Ministerului pentru Relatia cu Parlamentul, care are sediu principal in Palatul Victoria.

Perchezitia s-a desfasurat intre orele 15.00 si 19.00 si a vizat concursurile pentru ocuparea functiilor de consilier 1 si consilier 2, organizate de catre minister in aceeasi zi.

Au fost audiate persoane de la cabinetul ministrului si din minister – respectiv Comisia de concurs, au fost facute fotografii si filmari pe toata perioada perchezitiilor.

Dorim ca ancheta sa se desfasoare cat mai repede si sa aflam adevarul, astfel incat sa stim daca au fost comise fapte in afara legii.

Ne exprimam pe aceasta cale increderea in corectitudinea actiunilor intreprinse de catre autoritatile statului, precum si in competenta si corectitudinea justitiei din Romania.

Ministerul pentru relatii cu parlamentul "   

Asadar, este vorba despre un comunicat cu date despre ceea ce au cautat procurorii DNA la minister. Totusi, comunicatul a nemultumit profund DNA, parchetul lui Kovesi considerand ca au fost dezvaluite date din ancheta, care pot afecta cercetarile, prin urmare, acesta a sesizat Procurorul General Augustin Lazar.

Iata comunicatul DNA privind sesizarea Procurorului General Augustin Lazar:

"Directia Nationala Anticoruptie a sesizat procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a aprecia asupra necesitatii sesizarii din oficiu cu privire la savarsirea infractiunii prevezute de art. 277 Cod penal, respectiv compromiterea intereselor justitiei, in legatura cu imprejurarea ca, in continutul unui comunicat dat publicitatii la data de 1 august 2017, Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul a inserat date nepublice din cadrul unei anchete penale, de natura sa afecteze buna desfasurare a acesteia. Concret, in comunicat se ofera date despre obiectul perchezitiei si sa fac referiri la calitatea persoanelor audiate si la natura probelor.

Datele din ancheta au fost devoalate de institutia guvernamentala in conditiile in care, Directia Nationala Anticoruptie – unitatea de parchet competenta sa efectueze ancheta a aemis un comunicat din care rezulta ca stadiul in care se afla in prezent ancheta impune limite stricte de comunicare publica (comunicat nr.746/VII/3 din data de 1 august 2017).

Precizam ca regimul informatiilor referitoare la acte procedurale efectuate de organele de urmarire penala, respectiv perchezitii, audieri de persoane, etc., este strict reglementat, iar informatii de acest tip nu pot face obiectul comunicarii publice decat in anumite imprejurari, strict determinate de stadiul anchetei si stabilite numai de organul de urmarire penala". 

SURSA LUJU.RO

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>