Published On: lun, aug. 28th, 2017

Euro a urcat vineri seara la 4,6 lei

Evolutia cursului euro/leu din perioada analizata a fost una destul de calma, acesta fluctuand intre un minim de 4,5867 si 4,5886 lei, maxim al ultimelor doua luni.

La finalul intervalului media a fost stabilita la 4,5869 lei. Insa situatia din piata a fost mult mai agitata, in contextul in care conjunctura internaţionala era nefavorabila monedelor emergente. Tranzactiile s-au realizat in prima parte a zilei intre 4,582 si 4,59 lei, pentru ca in a doua parte a ei cotatiile sa urce pana la un maxim de 4,605 lei, piata inchizandu-se la 4,598 – 4,601 lei.

Pe langa factorii externi, deprecierea leului este cauzata de haosul existent in finantele publice, provocat de politicile populiste ale guvernului PSD-ALDE. Astfel, bugetul general consolidat a incheiat primele şapte luni cu un deficit de 5,14 miliarde lei, reprezentand 0,63% din PIB, in creştere de aproape trei ori faţa de aceeaşi perioada a anului trecut.

Aceste tendinte au facut ca indicatorul de incredere macroeconomica calculat, pe baza estimarilor membrilor CFA Romania, sa scada in iulie cu 0,3 puncte, la 59,7 de puncte, dupa ce acesta a pierdut in iunie 6,6 puncte si a coborat la 60 de puncte.

Analiştii CFA Romania anticipeaza, de asemenea, deprecierea leului, „valorile mediane ale anticipaţiilor atat pentru orizontul de 6 luni, cat şi pentru cel de 12 luni consemnand un curs anticipat de 4,60", şi majorarea ratelor de dobanda la leu in urmatoarele luni.

In aceste conditii au aparut tot mai multe propuneri guvernamentale de majorare a unor taxe si impozite dar si idei precum diminuarea contribuţiilor pentru pilonul II de pensii, pe motiv ca statul. in opinia premierului Tudose. (sic!) este mai bun administrator. Iar lista continua.

Revenind la evolutia pietei valutare, se observa stabilizarea cursului dolarului sub pragul de 3,9 lei, la finalul perioadei el fiind stabilit la 3,8870 lei, in conditiile in care cotatiile au fluctuat intre 3,854 si 3,901 lei.

Moneda elvetiana a fluctuat pe pietele internationale intre 1,132 si 1,142 franci/euro, astfel ca cursul s-a miscat intre 4,0217 si 4,0379 lei, la finalul perioadei el fiind stabilit la 4,0363 lei.

Lipsa din discursul presedintei Fed, Janet Yellen, a unor referiri clare la o eventuala noua majorare a dobanzilor din SUA, pana la sfarsitul anului, dar si evitarea de catre guvernatorul BCE, Mario Dragi, a pronuntarii unui termen pentru incheierea programului european de relaxare cantitativa, au avut efecte importante pe pietele financiare. Cuvantarile au fost tinute la intalnirea bancilor centrale care s-a desfasurat la Jackson Hole (Wyoming, SUA).

Astfel ca dupa mai multe zile de stagnare a perechii euro/dolar in jurul valorii de 1,18 dolari, la finalul perioadei cotatiile au tasnit pana la 1,1941 dolari, nivel care a mai fost atins la sfarsitul lui ianuarie 2015.

Analiza cuprinde perioada 21 – 25 august​.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>