Published On: mie, aug. 9th, 2017

Cifrele care arata dezastrul din economia braileana / Braila, judetul cu cele mai putine locuri de munca create in ultimii sapte ani

Braila se afla printre judetele cu cele mai putine locuri de munca nou-create in ultimii sapte ani, arata datele Institutului National de Statistica prelucrate de Ziarul Financiar

Unul dintre indicatorii cei mai importanti dintr-o economie este ritmul crearii de noi locuri de munca. Crearea de locuri de munca este insasi esenta economiei. Fara locuri de munca judetele nu progreseaza si chiar se depopuleaza, oamenii activi migrand spre alte zone, unde posibilitatile sunt mai mari si salariile mai atractive.

Din pacate, analistii economici si politicienii romani nu se raporteaza la acest indicator fundamental. In mod normal, clasa politica si cea economica ar trebui sa aiba ca principal obiectiv: crearea de locuri de munca. Nu orice fel de joburi, ci bine platite.

La acest indicator, judetul  nostru sta extrem de prost, fiind la coada clasamentului in ceea ce priveste crearea de noi locuri de munca. Structura pe judete a noilor joburi create intre 2011 si 2017, calculata de Ziarul Financiar pe baza datelor Institutului National de Statistica, arata ca Ilfov, Bistrita-Nasaud, Timis, Cluj si Sibiu sunt pe primele cinci locuri la numarul de locuri de munca nou-create in aceasta perioada, cu un ritm de crestere intre 24% si 37%, fata de o crestere medie nationala de 18%. Braila se afla in partea de jos a clasamentului, cu cresteri doar de 4- 6%, de trei ori mai mici decat media nationala, alaturi de judetele Gorj, Constanta, Caras-Severin si Valcea. Mai mult, dintre acestea, Gorj, Braila si Caras-Severin se afla in topul cu cei mai putini angajati din economie raportat la populatia totala.

In cei sapte ani de revenire dupa criza, locurile de munca s-au creat in special tot in zonele care erau deja campioane la numarul de angajari. Aceasta inseamna o crestere a divergentei intre Transilvania si restul tarii.

“Cluj, Timis sau Sibiu se afla in topul judetelor care au recuperat joburile pierdute in criza si au facut ulterior noi angajari, acestea fiind judetele in care s-au facut cele mai multe relocari de personal. Si noi, si alte companii din industrie am dus foarte multi oameni din alte zone in judetele din vestul si din centrul tarii, iar multi dintre ei au ramas sa lucreze acolo“, a spus pentru Ziarul Financiar Felix Toma country manager in cadrul firmei de recrutare si inchiriere de forta de munca temporara Gi Group Romania si Bulgaria.

Potrivit datelor de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca(AJOFM) Braila, dupa prima jumatate a anului in curs, figurau in evidentele institutiei un numar de 6.956 someri, rata somajului fiind de 5,49%. Totodata, in evidenta AJOFM Braila, saptamana trecuta figurau 322 de locuri de munca vacante.

Citeste si: Sperante, deziluzii si… saracie: Braila, la coada topului privind cresterea economica

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>