Published On: mar, aug. 22nd, 2017

Acuzatii si scandal la CLM din cauza achizitiei unui teren de pe Calea Galati / Pe fir a intrat si interlopul Soare

teren_calea_galati_infobrailaIeri, in cadrul unei sedinte extraordinare a Consiliului Local Municipal spiritele s-au incins. La aceasta sedinta primarul nu a fost prezent, intrucat acesta se afla in concediu. Desi, pe ordinea de zi s-au aflat doar trei proiecte, cand s-a pus problema votului celui de-al treilea, au inceput discutiile si certurile intre social democrati si liberali. Prin acest proiect municipalitatea dorea sa achizitioneze un teren de 1.326 mp de pe Calea Galati, nr. 2, situat chiar in spatele Muzeului Brailei “Carol I”, unde, momentan exista un spatiu verde destul de generos. In prezent acest teren apartine brailencei Sofia Klarsfeld care este stabilita de mai multi ani in Franta. Initial, Primaria Braila a renuntat la dreptul de preemptiune asupra terenului respectiv atunci cand a fost consultata de catre proprietar, asa cum prevede legislatia din Romania. Dupa acest lucru, proprietara s-a interesat sa caute alti potentiali cumpatatori. Dupa refuzul initial al Primariei, pe fir a intrat interlopul Marian Danut Soare care a semnat un antecontract cu proprietara, platindu-i chiar si o suma de bani. Totusi, in acest antecontract, potrivit proprietarei care a fost prezenta la sedinta, exista o clauza care ii ofera Primariei Braila dreptul sa cumpare terenul in caz ca se razgandeste cu privire de dreptul de preemtiune. Valoarea terenului respectiv se ridica la 165.000 euro.

Pe acest teren, Primaria Braila isi doreste se amenajeze un parc, pentru ca conform PUG, destinatia pentru terenul respectiv este de spatiu verde in cazul in care isi exercita dreptul de preemptiune.

Raluca Bucur (PNL) a declarat ca daca la sedinta CLM anterioara, liberalii au votat in favoarea cumpararii acestui teren, aceasta a acuzat in sedinta de ieri ca primarul le-ar fi ascuns detalii importante asupra legalitatii proiectului: “Am votat data trecuta pentru ca nu ni s-a adus la cunostinta faptul ca Primaria a emis o adresa prin care anunta ca nu-si exercita dreptul de preemptiune. Asta nu ni s-a adus la cunostinta data trecuta. Noi, PNL, am votat pentru exercitarea dreptului de preemptiune, dar anterior datei de 19 iulie, Primaria a emis o adresa in care renunta la exercitarea dreptului de preemptiune. Acum revenim?”.

La randul sau, liberalul Petrica Popa a spus: “Domnul primar ne-a garantat in sedinta trecuta ca nu sunt probleme cu aceasta tranzactie. Pentru ca domnul primar nu este la aceasta sedinta, l-as intreba pe domnul viceprimar daca stie daca a existat o negare a Primariei Braila asupra dreptului de premptiune, anterior datei de 19.07 si daca da, de ce ni s-a ascuns acest adevar. Prin aceasta ii raspund si domnului Botea: noi am fost dusi in eroare, inclusiv consilierii PSD, care nu au stiut situatia juridica de facto. Este foarte grav, domnule viceprimar!”.

In lipsa primarului Dragomir, cel care a avut misiunea sa-i lamureasca pe liberali a fost viceprimarul Alexandru Jantea, care a incercat sa le explice ca ceea ce cer ei este imposibil si ca legalitatea acestui proiect nu poate fi pusa sub semnul intrebarii.

“Acea promisiune de cumparare pe care a facut-o proprietara catre cel care a dat si suma de bani (n.r. familia Soare), intervine in cazul in care noi nu ne exprimam dreptul de preemptiune. Terenul respectiv a facut referire la un certificat de urbanism din 2011 care este expirat. De atunci s-a modificat de foarte multe ori atat Legea 50, cat si Legea 350 la anumite aspecte. Faptul ca el este prevazut in Planul Urbanistic Zonal pe centrul vechi, sau Planul Urbanistic General al Municipiului ne da noua posibilitatea si ne spune ca in acea zona se preteaza doar parcuri si zone verzi. Motiv pentru care este specificat acest aspect si in cel mai recent certificat de urbanism. Municipalitatea a considerat ca este de bun augur ca acel teren, aflat in centrul orasului, sa faca obiectul unei dezbateri in CLM, astfel incat sa putem pe viitor, in conditiile in care vom modifica si PUG-ul, sa dezvoltam acolo o zona, pe fonduri europene, poate un centru de zi pentru batrani, poate orice altceva. Dar sa dezbatem si sa avem un produs finit catre cetatean. Decat sa fie achizitionat de altcineva care poate ca ar da cu totul o alta destinatie acelei zone. Daca dumneavoastra considerati ca este de rau augur, ok. Nu e niciun fel de problema. Votam. Tin sa va mentionez ca acel lot de pamant a fost evaluat de catre un expert, iar suma pe care noi am propus-o pentru achizitie este cu vreo 20.000 lei sub evaluarea expertului. Consider ca pretul este unul corect, avand in vedere tariful din acea zona. Nu este absolut niciun fel de ilegalitate ca noi, municipalitatea, sa cumparam un teren si sa incercam sa dezvoltam un proiect in centrul orasului”, a spus Jantea.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>