Published On: joi, iul. 27th, 2017

VIDEO: Oamenii de stiinta au facut o descoperire care va revolutiona lumea medicala / In urmatorii ani medicamentele vor fi livrate in sange cu ajutorul nanorobotilor

O noua descoperire poate revolutiona lumea medicala. Oameni de stiinta au creat un nanorobot care poate inota prin venele umane. Stilul de inot folosit este cel liber, deoarece acesta este cel mai rapid. Nanorobotul este foarte rapid pentru dimensiunile sale si este suficient de puternic pentru a trece prin lichide mai vascoase, cum ar fi sangele, pentru a elibera medicamente in interiorul venei.

Nanorobotul are o lungime de 5 milimetri si este format din trei parti principale, conectate impreuna ca niste carlige cu doua balamale de argint. Corpul sau de aur este flancat de doua brate magnetice din nichel, iar aplicarea unui camp magnetic robotului face ca bratele sa se miste.

Pe masura ce cercetatorii comuta directia campului magnetic inainte si inapoi, face ca bratele nanorobotului sa se roteasca si sa-l propulseze inainte, la fel ca bratele unui inotator uman.

"Este interesant datorita vitezei sale si dimensiunilor sale foarte mici, de aproximativ aceeasi dimensiune ca un vas de sange. Este suficient de mic pentru a merge oriunde in interiorul corpului", a spus Eric Diller de la Universitatea din Toronto, Canada, care studiaza microroboti.

Deoarece fluidele corporale sunt mai vascoase decat apa, cercetatorii au testat, de asemenea, nanorobotul in ser. Acesta era capabil sa inoate cu numai 5,5 milimetri pe secunda, dar chiar si asa inca este mai rapid decat multi alti microroboti similari.

Pentru livrarea medicamentelor orientate fara proceduri invazive, nanorabotul ar putea fi acoperit cu medicamente si ulterior injectat in sange, unde traiectoriile lui ar putea fi dirijate prin campuri magnetice externe.

Urmatoarea generatie a acestor nanoroboti va trebui sa fie facuta din materiale biodegradabile inainte ca acestia sa poata fi utilizati in sange. Dar, Diller spune ca pentru zonele mai putin complicate din corpul uman, cum ar fi tractul urinar sau globulele oculare, studiile clinice ar putea incepe in urmatorii cinci pana la 10 ani. Injectarea unui singur nanorobot intr-un glob ocular, unde ar putea elibera medicamente direct in retina si apoi sa fie indepartat, ar fi mult mai putin complicat decat sa se lanseze un roi de nanoroboti in sistemul circulator.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>