Published On: mar, iul. 18th, 2017

Spectacol de gala la Braila, dedicat tinerelor talente din lumea muzicala / Festivalul si Concursul International de Canto dedicat sopranei Hariclea Darclée se va desfasura la Braila

Intre 25 iulie si 6 august 200 de tinere talente si-au dat intalnire la minunatul eveniment pe care-l reprezinta Festivalul si Concursul International de Canto dedicat memoriei legendarei soprane Hariclea Darclée.

Titlul de Artist UNESCO pentru Pace acordat Marianei Nicolesco, creatoarea in 1995 a acestor manifestari, isi gaseste inca o data justificarea prin prezenta atator sperante ale liricii din 18 tari ale lumii. «Numarul record de 200 de concurenti din acest an intareste acel credo formulat de mine adeseori, conform caruia nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decat cantul», declara celebra soprana.

O extraordinara apreciere a Festivalului si Concursului International de Canto Hariclea Darclée vine din partea lui Josef Hussek, fost Director al Festivalului de la Salzburg: “Nu cunosc niciun alt concurs de canto care sa se plaseze in toate momentele si manifestarile sale la un nivel atat de inalt ca acela dedicat memoriei Haricleei Darclée. Aceasta manifestare e mai mult decat un concurs de canto obisnuit, este totdeodata Competitie, Master Class si adevarat Festival al muzicii. Iata ce o face incomparabila si unica”.

Nu mai putin de 2500 de artisti din 50 de tari si 5 continente au participat din 1995 incoace la Festivalul si Concursul Darclée precum si la Cursurile de Maiestrie Artistica, Master Classes, oferite de Mariana Nicolesco in anii dintre o editie si alta a Competitiei.

Astfel, tenorul italian Francesco Meli, care a inaugurat in decembrie trecut stagiunea Teatrului alla Scala din Milano, a aparut pentru prima data pe scena nu in tara natala, ci la evenimentele Darclée de la Braila, ceea ce nu uita niciodata sa aminteasca. La fel basul italian Luca Pisaroni, unul dintre cei mai aplaudati din lume, s-a impus mai intai tot la Concursul Darclée, inainte de-a cuceri scenele internationale.

Iar dintre artistii romani care au stralucit mai intai pe scena magica pe care Hariclea Darclée debuta la 1881, este remarcabil faptul ca tenorul Ioan Hotea a castigat acum doi ani atat Marele Premiu Darclée cat si Premiul Operalia, patronat de Placido Domingo, si ca e aplaudat azi la Frankfurt, Londra sau Viena. La fel de semnificativ e faptul ca bas-baritonul Zoltan Naghi, protagonist al unei stralucite cariere internationale, nu uita niciodata ca tot in acest context s-a conturat si a fost confirmata personalitatea sa artistica. De asemenea trebuie amintit ca la ultima editie a Concursului International de Canto al Chinei Premiul I a fost obtinut de tenorul Adrian Dumitru – laureat in 2015 si al Marelui Premiu Darclée – in timp ce Premiul II a revenit mezzosopranei Emanuela Pascu.

Festivalul si Concursul International de Canto Hariclea Darclée de la Braila, Editia 2017, vor incepe pe 25 iulie cu Deschiderea Festiva si Concertul Inaugural sustinut de laureatii Premiului I si, respectiv, al Marelui Premiu Darclée, soprana Silvia Micu si tenorul Ioan Hotea, acompaniati la pian de Alexandru Petrovici.

In paralel cu competitia de canto, vom asista pe 29 iulie la conferinta cu videoproiectii sustinuta de muzicologul si medicul foniatru Dr. Stephan Poen pe tema Din nou despre Gloria Muzicii: Omagiu lui Nicolae Herlea la 90 de ani de la nastere. In 3 august il vom ovationa pe marele pianist Matei Varga, venit anume de la New York pentru a celebra impreuna cu noi Centenarul Dinu Lipatti. In 4 august va avea loc reprezentatia cu opera I Pagliacci de Leoncavallo, opera in care au triumfat pe scenele lumii Hariclea Darclée, Nicolae Herlea si Mariana Nicolesco. Pe 5 august, in prezenta ca intotdeauna a 10-15.000 de spectatori, are loc pe Esplanada Dunarii traditionalul Concert Extraordinar la care iau parte laureatii Concursului Darclée cu participarea Corului Filarmonicii George Enescu si a Orchestrei Festivalului Darclée. Dirijor: Maestrul Marco Balderi. In fine, duminica 6 august, din nou in teatru, Juriul Concursului International de Canto Hariclea Darclée, prezidat de Mariana Nicolesco, va anunta castigatorii Competitiei din acest an in cadrul ceremoniei de inmanare a premiilor si a Galei Laureatilor. Din prestigiosul Juriu International fac parte Marco Balderi, Eugenio Girardi si Flavio Trevisan din Italia, Baoyi Bi din China, Stanislaw Daniel Kotlinski din Polonia, Myron Michailidis din Grecia, Stephan Poen din Israel si Felix Serraclara din Spania.

Organizatori: Fundatia Darclée, Fundatia Internationala Ateneul Roman, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Primaria Municipiului Braila, Consiliul Local Municipal, Consiliul Judetean Braila, CJCPCT Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>