Published On: vin, iul. 28th, 2017

Se va face sportul cu nasul in carti? / Liviu Pop, ministrul Educatiei: “Elevii din clasa a V-a vor avea manual si la educatie fizica”

Recent, minsitrul Educatiei a scris pe pagina sa de Facebook ca elevii claselor a V-a vor avea manual de sport. Postarea acestuia a fost insotita si de un link la care poate fi consultat manualul.

"Da, elevii din clasa a 5-a vor avea manual si la disciplina educatie fizica. În 7 august finalizam licitatia pentru manualele la care s-au depus contestatii.  Trist este faptul ca editurile nu au depus oferte pentru toate disciplinele. Caut solutii si pentru aceste situatii", a scris Liviu Pop, joi seara, pe pagina sa de Facebook.

Cartea are sase capitole, primul fiind Organizarea activitatilor motrice. În cadrul primului capitol, printre lectiile care vor fi predate Pozitia fundamentala stând si derivatele acesteia, Alinieri în linie si coloana si Întoarceri de pe loc. Al doilea capitol este Dezvoltare fizica armonioasa, fiind descrise exercitii. Al treilea capitol al manualului se numeste Capacitatea motrica, printre lectii fiind Mersul, Alergatul, Saritura. Discipline sportive este al patrulea capitol, iar capitolul V este Igiena si protectie individuala. Ultimul capitol se numeste Comportamente si atitudini, elevii urmând sa fie învatati cum sa se comporte într-o echipa sau la o competitie.

In scurt timp dupa postare, romanii si-au exprimat indignarea fata de aceasta idee, numind-o chiar o aberatie. Acestia considera ca inca un manual in plus, si chiar unul inutil, care nu va fi folosit absolut deloc, nu face decat sa ingreuneze ghiozdanele elevilor, care si asa sunt foarte grele. Mai mult, alti romani au subliniat faptul ca un manual pentru educatie fizica nu-si are rostul, cand la nivel national sunt foarte multe scoli care nu au o sala de sport.

“Mai bine ar investi bani in infrasctructura si in sportul pentru copii… Sunt multe scoli in mediul rural care nu au sali de sport sau au terenuri de sport de pamant. Dar vor avea manuale la educatie fizica! Pai daca Ministerul cumpara manuale de sport atunci profesorii trebuie sa le predea copiilor din acel manual nu? Altfel de ce se mai cheltuie banii pe ele? Sunt curios daca si copiii din tarile UE au manuale de educatie fizica!”, ”Ungurii au sali de sport,bazine de inot semiolimpice in fiecare scoala. Noi o sa avem manuale… Idiotenie mai mare nici ca puteam vedea… Suntem in topul tarilor cu cei mai multi copii supraponderali, in loc sa tiparim manuale de sport, iar copiii sa-si petreaca timpul la scoala sau acasa citind manualul, mai bine s-ar mari numarul de ore de sport care este infim. Acest ministru nu este conectat cu realitatea,habar nu are cat de greu este ghiozdanul unui copil de 12 ani care se afla in plina dezvoltare si i-ar putea afecta cresterea, mai bine ar achizitiona niste dulapuri in scoli,copiii sa nu mai fie nevoiti sa care 10 kg in fiecare zi pana la scoala.In tarile nordice pana la varsta de 14 ani, copiii nu primesc calificative,se duc de placere la scoala, citesc ce-si doresc, au discutii libere cu profesorul, nu se afla 30-40 intr-o clasa, ci 10-15, exploreaza si totusi au cel mai bun sistem de invatamant, iar noua domnul ministru ne spune ca un copil beneficiaza de educatie gratuita, deoarece platesc pentru el statul si parintii.”, “Din 100 de comentarii 100 sunt împotriva. Macar un semn de întrebare nu îti pui? Ca un comision primesti, de vreme ce sustii asemenea ineptie. Si am fost profesor de educatie fizica. MANUALUL ESTE INUTIL”, sunt doar cateva dintre reactiile romanilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>