Published On: lun, iul. 17th, 2017

Romania tot mai aproape de spatiul Schengen / Tudose: “La Schengen, tehnic, lucrurile sunt rezolvate. Este o problema politica”

Mihai Tudose a declarat, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Bruxelles, ca aderarea Romaniei la spatiul Schenghen este o problema de natura politica, intrucat din punct de vedere tehnic lucrurile sunt rezolvate.

Prim-ministrul Mihai Tudose si-a inceput declaratia subliniind ca i-a asigurat pe inaltii oficiali europeni de la Bruxelles de stabilitatea Romaniei, precizand ca tinta de deficit asumata este de 3%.

“I-am asigurat pe interlocutori de stabilitate, tinta de deficit asumata – 3% (…) si stabilitate si credibilitate pe tot ceea ce inseamna legi”, a declarat Tudose la sediul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana.

Totodata, Mihai Tudose a anuntat ca a stabilit o modalitate de comunicare cu comisarii europeni. Astfel, ministrii responsabili se vor deplasa lunar la Bruxelles pentru a prezenta actiunile din Romania, astfel incat informatiile sa nu mai fie “distorsionate”.

”Am stabilit cateva lucruri foarte clare despre ceea ce inseamna Romania de azi si ce vrea sa fie Romania de maine. Un partener puternic pentru UE, o colaborare foarte buna intre guvern si comisarii europeni. Astfel, cel putin o data pe luna, ministrii implicati in proiecte europene vor veni la Bruxelles, se vor intalni cu comisare si vor discuta pentru ca ceea ce facem noi in Romania sa nu mai ajunga distorsionat. Cu aceasta ocazie, sa incercam sa profitam si de experienta acumulata la nivel de UE. O veste buna e ca, prin eforturile delegatiei, s-au deblocat 600 de milioane de euro prin autoritatile de management. De la 1 ianuarie tot incercam sa descalcim aceste lucruri, dupa guvernarea din 2016. Ceea ce i-am asigurat pe interlocutori a fost stabilitate monetar-financiara, tinta de deficit de 3%, MTO – intram in zona de credibilitate – si stabilitate si predictibilitate pe tot ceea ce inseamna legi. Am stabilit cu Juncker o modalitate de lucru de a comunica in timp real, iar ministrul Justitiei va veni la Bruxelles sa explice ce se intampla acum. Nu vor mai fi derapaje de genul surprizelor in cadrul Guvernului”, a declarat premierul.

Referitor la impozitul pe cifra de afaceri, Tudose a punctat ca acesta nu va fi aplicat: “Am reiterat din nou foarte ferm ca nu vom introduce acel impozit suplimentar pe cifra de afaceri, ca suntem predictibili in ceea ce priveste sistemul financiar-fiscal si ca din tot ce inseamna simularile noastre de acum si asteptarile noastre vom ramane in tinta de deficit de 3%”.

In ceea ce priveste aderarea Romaniei la spatiul Schengen, prim-ministrul a subliniat ca in acest moment problema este una de natura politica: “Schengen, un alt punct atins. Speram ca in maxim doi ani, lucrurile sa fie rezolvate, pana preluam presedintia. La Schengen au fost si interlocutorii de acord ca, din punct de vedere tehnic, lucrurile sunt rezolvate, fiind mai mult o problema politica”.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>