Published On: joi, iul. 27th, 2017

Radu Andrei, medaliatul cu aur la Olimpiada Internationala de Fizica, felicitat de presedintele Iohannis

Dupa ce elevii romani au castigat cinci medalii, dintre care patru de aur, la Olimpiada Internationala de Fizica, din Indonezia, clasandu-se astfel pe primul loc in Europa si intre primele cinci tari din lume, din cele 88 de state prezente la competitie, presedinte Klaus Iohannis a scris un mesaj pe o retea de socializare prin care ii felicita pe acestia. Acesta a scris ca se bucura cand vede ca performanta elevilor si profesorilor romani este recunoscuta si apreciata la nivel international

“Ma bucur de fiecare data cand performanta elevilor si profesorilor romani este recunoscuta si apreciata la nivel international. Ii felicit pe cei cinci elevi si profesorii din Delegatia Romaniei la Olimpiada Internationala de Fizica, desfasurata in Indonezia, pentru rezultatele lor remarcabile. Ei au dus tara noastra pe primul loc in Europa si in topul celor mai bune 5 state din lume la Fizica, un domeniu de suflet pentru mine. Realizarile lor exceptionale ne inspira si sunt cea mai buna dovada ca perseverenta, efortul si energia puse in slujba pasiunii fac ca visele sa devina realitate”, a scris presedintele Iohannis.

Unul dintre medaliatii cu aur este si braileanul Radu Andrei, elev al Colegiului National “Nicolae Balcescu”. La scurt timp dupa mesajul presedintelui, elevul brailean a scris la randul sau un scurt text adresat presedintelui. Radu Andrei i-a multumit liderului statului pentru cuvintele frumoasa, dar a si adaugat ca statul roman ar trebui sa faca mai mult pentru educatie, sa incurajeze elevii sa tinda catre performanta.

“Multumiri domnului Klaus Iohannis pentru aprecierea muncii pe care am depus-o in ultimii ani si a rezultatelor ce i-au urmat.

Din pacate, multi tineri aleg sa urmeze cursurile facultatilor din strainatate tocmai pentru ca simt un dezinteres puternic fata de potentialul lor, venind din partea sistemului de invatamant si a clasei politice. Aceasta atitudine trebuie neaparat schimbata, pentru ca ei sa fie convinsi ca Romania este o tara in care merita sa isi construiasca viitorul. Scurtul text de mai jos este un pas in acest sens. Alocarea unor fonduri serioase pentru educatie si prezentarea unor oportunitati reale si atractive pentru o cariera sunt solutiile care trebuie urmarite.

Multi elevi nici nu se gandesc la a face performanta intr-un domeniu, pentru ca nu stiu ce inseamna si pentru ca nu li se ofera ocazia. Solutia consta atat in incurajarea celor ce au obtinut rezultate deosebite in domeniul respectiv, cat si intr-un sprijin activ acordat scolilor (de exemplu, dotarea lor in mod corespunzator). Desigur ca asta nu rezolva totul peste noapte, dar da mai multor elevi sansa sa descopere ceva nou, interesant, provocator. Pentru ca performanta se face din placere, nu fortat.

Romania nu duce lipsa de tineri capabili, ci de un sistem care sa le dea ocazia sa isi formeze o pasiune pe care sa o urmeze mai departe. Eu mi-am format totusi, sprijinit de parinti si profesori exceptionali (din pacate, "rataciti" in sistem), o curiozitate care m-a condus spre stiinta. Ma consider norocos”, a raspuns Radu Andrei.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>