Published On: mie, iul. 26th, 2017

Proiectul prin care Dragomir dorea sa le dea o lovitura brailenilor care nu-si declarau consumul real de apa devine realitate / CUP “Dunarea” a inceput montarea apometrelor inteligente

La sfarsitul anului trecut, primarul Dragomir anunta un proiect ambitios prin care dorea sa le dea o lovitura celor care nu-si declarau consumul real de apa. Concret, acesta anunta in cadrul unei sedinte CLM ca la doua blocuri de pe Buzaului s-a implementat un proiect pilot, dupa ce au existat mai multe discutii referitoare la contorizarea si facturarea individuala a consumului de apa la blocuri. Acest proiect viza montarea de contoare moderne care transmit informatia prin unde radio.

Dupa mai bine de jumatate de an de la anuntarea proiectului, CUP “Dunarea” a demarat campania de inlocuire a vechilor contoare de apa cu cele moderne amintite mai sus. Pregatirele acestei campanii au inceput de inca de anul trecut, dupa ce proiectul a fost facut cunoscut publicului larg, dupa ce CUP “Dunarea” a primit acordul de principiu din partea Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru a cheltui pe achizitionarea de contoare inteligente cei 3,1 milioane de euro economisiti la un credit luat in 2011. Creditul accesat de CUP “Dunarea” a fost in valoare de 8,8 milioane de euro, bani ce urmau folositi pentru modernizarea unei statii de epurare, la Faurei, si a unei statii de tratare a apei, la Gropeni, dar cele doua proiecte de modernizare au costat doar 5,7 milioane de euro, astfel ca a rezultat o economie de 3,1 milioane, pe care CUP “Dunarea” s-a hotarât sa o foloseasca pentru cumpararea de contoare inteligente. In total, au fost achizitionate prin licitatie publica 29.000 de astfel de dispozitive.

“Vreau sa prezint un proiect pilot pe care il implementam in municipiul Braila, plecand de la mai multe discutii despre apa. Am avut mai multe discutii cu domnul director de CUP Dunarea, domnul Mangiurea, despre un subiect foarte interesant si dorit de locuitorii municipiului Braila si respectiv contorizarea si facturarea individuala a consumului de apa la blocuri. Contoarele pe care le propunem brailenilor sunt unele foarte moderne, care realizeaza transmisia prin unde radio si care vor fi citite la inceput cu ajutorul unui autoturism, denumit “Car mobil”, care colecteaza datele prin simpla trecere pe strada, de la o distanta de aproximativ 50 de metri, urmand ca pe viitor sa avem o baza de date cu transmisie in cartierele din Braila, pentru a nu mai avea aceasta masina care va face trecerea periodica. Scopul este acela de a avea un consum real si o plata adecvata consumului, pentru a evita discutii referitoare la valoarea facturii, la faptul ca unii in loc de 12 metri cubi declara 15 sau 8, ca li se trece de catre administrator o alta valoare si o alta cantitate de apa consumata.

In lunile urmatoare vom vedea daca acest proiect pilot are efectul scontat, daca cetatenii celor doua scari unde au fost montate deja vor reactiona pozitiv, daca exista unele elemente care trebuie eliminate sau indreptate in implementarea acestui proiect. Am cautat asociatii de proprietari la care sa implementam acest proiect, care sa nu aiba datorii la apa. Am vrut sa avem un astfel de pilot si la blocurile ANL si nu am reusit, pentru ca este o practica sa avem datorii la asociatia de proprietari si implicit la furnizorii de utilitati. Prin montarea acestor apometre care transmit prin unde radio consumul, putem ajunge ca operatorul sa nu mai inregistreze creante, iar noi ca si populatie sa avem un consum optim fara a avea discutii interminabile”, a spus Dragomir la momentul anuntarii proiectului.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>