Published On: joi, iul. 6th, 2017

Patru patroni din Braila au dat un “tun” de 1,3 milioane euro cu fonduri europene / Acestia au fost prinsi de DNA

Cei patru au inventat o serie de lucrari de modernizare si au inregistrat achizitii fictive de utilaje la o fabrica de lapte. Mai mult decat atat, au solicita si rambursari de TVA pentru operatiuni economice fictive, fiind buni de plata peste 6 milioane de lei (circa 1,3 milioane de euro).

In perioada martie 2008 — august 2009, in contextul derularii unui proiect finantat din fonduri nerambursabile privind ”Modernizare fabrica de lapte… ”, inculpatul Petrea Mihai, beneficiind de ajutorul inculpatului Ifrim Stelian — Robertino, a determinat o persoana (reprezentant legal de proiect), sa depuna, fara vinovatie, la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale — Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, mai multe documente si declaratii false sau inexacte, respectiv: studiu de fezabilitate, declaratii pe proprie raspundere, contracte de lucrari, etc.

O parte din aceste documente au fost puse la dispozitie de inculpatul Chiroi Petru-Florin, administrator al inculpatei SC Rocif Construct SRL Braila, desi firma sa nu avea posibilitati tehnice si nici resurse umane sa realizeze lucrarea de constructii-montaj castigata la licitatie.

Aceste demersuri au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri nerambursabile din bugetul Uniunii Europene (80 %) si din fonduri guvernamentale (20%) in valoare totala de 4.953.955 lei, suma cu care Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale s-a constituit parte civila in cauza, la care se adauga dobanzi si penalitati calculate pana la data platii efective.

In acelasi context, in perioada aprilie 2008 — ianuarie 2009, acelasi inculpat a initiat constituirea unei asociatii cu inculpatii Ifrim Stelian-Robertino si Litinschi Octav-Mihai, realizand, prin intermediul unor tranzactii comerciale fictive un circuit comercial aparent real (cu ajutorul unor firme — unele cu comportament de tip ”fantoma”’, printre care si SC Polgrup SRL), prin care a crescut artificial pretul de achizitie a unor utilaje achizitionate din Italia.

Ulterior, inculpatul Petrea Mihai, in mod repetat, a intocmit si prezentat Directiei Generale a Finantelor Publice Braila mai multe documente nereale (contracte comerciale si facturi achizitie bunuri), in scopul stabilirii cu rea credinta a contributiilor, impozitelor sau taxelor, ce au avut ca rezultat final rambursarea ilegala, la data de 30.01.2009, a unei taxe pe valoare adaugata in suma de 901.098 lei.

Ministerul Finantelor Publice — ANAF — Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Galati — Administratia Judeteana a Finantelor Publice Braila a comunicat ca se constituie parte civila cu suma de 1.112.846 lei, din care suma de 901.090 lei cu titlu de TVA si suma de 211.756 lei cu titlu de impozit pe profit, impreuna cu dobanzi si penalitati de intarziere.

In cauza, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatilor: Petrea Mihai, Ifrim Stelian-Robertino, Litinschi Octav-Mihai, Chiroi Petru-Florin si SC Rocif Construct SRL Braila.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Braila cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>