Published On: mie, iul. 12th, 2017

O parte din colectia Bibliotecii Batthyaneum, accesibila online

Manuscrise medievale si incunabule din colectia Bibliotecii Batthyaneum sunt accesibile online, acestea reprezentand doar o mica parte, ca volum, dar foarte importanta ca valoare stiintifica si patrimoniala. Biblioteca Batthyaneum, care functioneaza din 1794 in fosta biserica trinitariana din Alba Iulia, detine cea mai valoroasa colectie de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul Romaniei, respectiv peste 80% dintre acestea.

Aici se afla si cel mai vechi manuscris de acest gen, Codex Aureus, realizat intre 805 si 810, cunoscut si sub numele de Evangheliarul de la Lorch. Prima jumatate a Codex-ului a ajuns la Alba Iulia in 1786, iar cea de-a doua se afla la Biblioteca Vaticanului. Copertile originale se gasesc la muzee din Londra si Roma. Tot la Alba Iulia se afla si cea mai mare colectie de incunabule, carti editate in a doua jumatate a secolului al XV-lea in Europa, in faza de inceput a tiparului, cu peste 600 de exemplare, adica circa 70% din totalul celor aflate pe teritoriul Romaniei. Biblioteca are profil documentar, fiind destinata cercetatorilor si specialistilor, iar accesul in incinta este permis doar in baza unei autorizatii.

''In mediul stiintific national si international, dar si in randul opiniei publice din tara, Biblioteca Batthyaneum reprezinta un reper, dar si un subiect tentant de discutii. Putini cunosc insa faptul ca o mica parte (344 de manuscrise si 15 incunabule) din patrimoniul cultural al acesteia — ca si volum raportat la colectiile de incunabule si de manuscrise aflate in institutia fondata in 1798, dar foarte importanta ca si valoare stiintifica si patrimoniala — a fost scanata si este partial accesibila online prin intermediul a doua initiative, una europeana si cealalta nationala, de asigurare a accesului la imaginile digitale ale documentelor vechi din diferite institutii culturale nationale, europene, prin crearea unui mediu de cercetare virtual dedicat in primul rand studierii manuscriselor, dar si incunabulelor, cartilor tiparite vechi si rare si altor documente istorice'', se arata, marti, intr-o postare pe blogul institutiei.

Potrivit sursei citate, este vorba despre portalul Manuscriptorium, care este cea mai mare biblioteca digitala de manuscrise si carte veche din Europa, si Biblioteca Digitala Nationala, alcatuita din colectii digitale create prin digitizarea unor documente aflate in colectiile speciale ale Bibliotecii Nationale a Romaniei, organizate dupa tematici sau dupa evenimente. ''Astfel, o parte din cele 344 de manuscrise si 15 incunabule scanate, aflate in colectiile Bibliotecii Batthyaneum, pot fi vizualizate si accesate online, ele fiind digitizate printr-o initiativa ce dateaza din perioada 2003-2004, o initiativa demna de laude si astazi, in conditiile in care, pana in prezent, un alt astfel de demers, de o asemenea amploare, nu exista'', mentioneaza reprezentantii institutiei.

Donate Provinciei Transilvania si Bisericii de episcopul Batthyany Ignac, in 1798, impreuna cu cladirea si terenul aferente, Biblioteca si Institutul astronomic Batthyaneum au fost gandite de donator ca structuri cu un caracter public. Dupa Marea Unire din 1918, Institutul astronomic si Biblioteca au ramas, pana la nationalizarea din 1949, in administrarea Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, fiind scutite de impozite si de alte obligatii financiare de catre Statul Roman, conform Agerpres.

Din 1961, Batthyaneum a devenit filiala a Bibliotecii Centrale de Stat, actuala Biblioteca Nationala a Romaniei. In prezent, pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia se afla dosarul in care Arhiepiscopia Romano-Catolica de Alba Iulia solicita anularea deciziei prin care Comisia speciala de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au apartinut cultelor religioase din Romania a respins cererea acesteia de retrocedare a imobilului Bibliotecii Batthyaneum, precum si a bunurilor mobile, pe motiv ca aceasta nu a facut dovada dreptului de proprietate asupra cladirii la data preluarii acesteia de catre statul roman.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>