Published On: vin, iul. 28th, 2017

Noul model de buletin,cartea electronica de identitate / Iata ce se stie, la acest moment, despre modificarile propuse de cei de la MAI

De anul viitor vom avea buletine electronice. Noua carte de identitate cu cip ar putea sa contina inclusiv amprentele digitale, asa cum se intampla in cazul pasapoartelor biometrice.

Buletinele electronice vor costa aproximativ 20 de euro, pret ce va fi suportat de cetatean, si ar putea fi disponibila de anul viitor, aceasta având dimensiunea unui permis auto sau a unui card bancar, potrivit informatiilor prezentate intr-o dezbatere publica ce are loc, miercuri, la sediul MAI.

Potrivit avocatului Marius Coltuc, in prezent, se cunosc concret urmatoare lucruri:

1. Romanii vor avea un buletin electronic, pe care-l vor putea folosi si online

Cartea electronica de identitate va putea fi folosita de titularul sau si online, pentru a beneficia de serviciile electronice bancare, fiscale, sociale, de educatie s.a.m.d. Noul tip de buletin ar aduce garantii suplimentare de securitate, micsorand tot mai mult posibilitatea folosirii unor documente false de identitate. Buletinul va cuprinde si o imagine faciala a titularului, dar si amprentele a doua degete.

2. Buletinul va putea fi folosit drept card de sanatate

Odata ce noul buletin (cartea de identitate electronica) va fi emis titularului, acesta nu va mai avea nevoie si de cardul de sanatate pentru a proba calitatea sa de asigurat in sistem, pentru ca buletinul va inlocui cardul de sanatate.

3. Si copiii sub 14 ani vor putea avea carte de identitate

Acum, regula este ca actul de identitate se elibereaza abia de la varsta de 14 ani. Proiectul in dezbatere ar putea schimba acest lucru, pentru ca le-ar da parintilor posibilitatea sa ceara o carte electronica de identitate si pentru copiii lor mai mici de 14 ani. In plus, pentru copiii sub 12 ani, actul de identitate nu va contine si amprentele acestora. Buletinele celor mici nu vor fi valabile insa decat doi ani, pentru ca imagina faciala imprimata in buletin va trebui schimbata mult mai des, avand in vedere modificarile fizice prin care trec cei mici de la an la an.

4. Nu toti romanii vor fi obligati sa aiba carti electronice de identitate

Actul in dezbatere propune ca, pentru romanii care nu sunt de acord cu ideea de carte electronica de identitate, din motive religioase sau de constiinta, acestia sa poata avea un tip de carte de identitate simpla. Asta inseamna ca buletinul lor nu va contine datele lor biometrice, adica imagina fetei si, dupa caz, amprentele a doua degete si ca nu-l vor putea folosi pentru serviciile on-line de care vorbeam mai sus. Practic, acest tip de buletin simplu nu ar fi foarte diferit de ceea ce avem in prezent.

5. Alte perioade de valabilitate pentru cartile de identitate provizorii

Actualmente, termenul de valabilitate al cartii de identitate provizorii este de un an. Daca proiectul va trece de Guvern si de Parlament in forma actuala, pentru situatiile cand se solicita eliberarea unui document de identitate simplu (adica nu in format electronic), termenul de valabilitate al documentului provizoriu va fi de 45 de zile.

Atentie! Proiectul de lege privind cartea electronica de identitate NU se aplica la acest moment. Pentru a intra in vigoare, el trebuie sa treaca nu doar de Executiv, ci si de votul Parlamentului, sa fie promulgat de seful statului si publicat apoi in Monitorul Oficial.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>