Published On: mie, iul. 5th, 2017

Judecatorii se ridica-Presedinta Tribunalului Timis Adriana Stoicescu se coalizeaza cu procurorii care s-au saturat de Kovesi

Presedinta Tribunalului Timis Adriana Stoicescu se coalizeaza cu procurorii care s-au saturat de Kovesi: "Pentru ca am fost haituita si vanata de pigmei ce se pretind magistrati, pentru ca am fost amenintata voalat cu excluderea din magistratura daca voi continua sa vorbesc, pentru ca nu inteleg sa abdic de la principiile mele, astazi, in calitate de judecator independent, sustin demersul procurorilor din DNA."

adriana stoicescuPozitie interesanta adoptata de un judecator din Romania. Presedinta Tribunalului Timis, judecatoarea Adriana Stoicescu (foto), cere Consiliului Suprem al Magistraturii sa intervina in scandalul creat in interiorul DNA si sa apere independenta procurorilor anticoruptie care au devenit tinta procurorului sef al DNA Laura Codruta Kovesi. In acest fel, judecatoarea Adriana Stoicescu se coalizeaza cu procurorii din DNA care s-au saturat de Laura Kovesi si de practicile sale, scoase la iveala prin intermediul inregistrarilor publicate de Romania TV, in care Kovesi le cerea procurorilor dosare cu nume grele. Cap de lista al procurorilor care se afla in razboi deschis in DNA cu Laura Kovesi este Doru Tulus, procuror din garda lui Morar, care alturi de Mihaela Iorga Moraru fac obiectul cererilor de revocare formulate de Kovesi la DNA, dupa ce acestia au reclamat-o, cu cateva zile inainte, impreuna cu procurorrul Nicolae Marin, la Inspectia Judiciara pentru incalcarea normelor deontologice si penale.

Fata de actiunile si activitatile iesite la iveala chiar din interiorul DNA, judecatoarea Adriana Stoicescu de la Tribunalul Timis isi exprima intr-o postare pe Facebook sustinerea pentru procurorii DNA si cere apararea independentei acestora. Presedinta Tribunalului Timis arata in postarea sa ca Rezolutia de la Constanta a fost "un prim pas in resetarea intregului sistem judiciar", urmat de necesitatea apararii procurorilor DNA chiar de sefa acestora, Laura Codruta Kovesi.  

"In anul 2017, intr-o Romanie atinsa de coruptie in toate segmentele societatii, lupta anticoruptie a ajuns sa fie aruncata in derizoriu, iar cauzele sunt multiple.

Dupa ani de telejustitie, in zornait de catuse, pare ca s-a uitat cu desavarsire ca, asa cum justitia nu sta intr-un singur om, anticoruptia nu inseamna o singura institutie.

Anticoruptia se fundamenteaza pe educatie. In primul rand pe cei sapte ani de acasa, cand fiecare e invatat sa nu fure si sa nu minta, continuata de educatie juridica in scoala, asa cum se tot incearca, dar nu se prea reuseste…

Anticoruptia se manifesta prin respect fata de lege si uniforma celui chemat sa aplice legea.

Anticoruptia inseamna presa libera, dar nu propaganda, ci atentie la detalii, profesionalism si critica a oricaror derapaje ale institutiilor statului si conducatorilor acestora.

Nu va place Banciu? Uitati-va la Discovery.

Va enerveaza Ciutacu sau Gadea? Uitati-va la film.

Nu agreati stilul lui Cristoiu? Faceti integrame.

Dar jurnalistii trebuie lasati sa vorbeasca.

Ne place sau nu, fara jurnalisti liberi si critici democratia ar disparea. Ne-am intoarce repejor in 1989, cu un program la TV de 2 ore, cu pumnul in gura pentru orice afirmatie care nu ar fi pe placul mai marilor zilei.

Pana una alta, jurnalistii sunt cei care spun lucrurilor pe nume, chiar daca nu tuturor le place modul in care o fac sau nu sunt intotdeauna de acord cu ei.

Anticoruptia inseamna judecatori independenti.

Magistratura inseamna intai de toate onestitate. Aplicarea legii, in litera si spiritul ei, cu responsabilitate si curaj.

Magistratura nu inseamna privilegii si putere. Inseamna respectul fata de cei aflati in fata noastra, care asteapta de la noi sa fim drepti si atat.

Ca judecatori ne credem prea des mici dumnezei si sarim ca arsi ori de cate ori suntem criticati; fugim in fata CSM-ului si cerem apararea reputatiei, uitand ca noi suntem singurii raspunzatori de imaginea justitiei.

Si da, trebuie sa raspundem atunci cand gresim, la fel ca orice cetatean.

Legea raspunderii magistratilor exista, trebuie doar sa fie aplicata. Iar pentru asta avem nevoie de o Inspectie Judiciara puternica, cu adevarat independenta, formata din profesionisti care identifica si corecteaza din timp orice derapaje ale unora care se cred deasupra legii.

Anticoruptia inseamna avocati profesionisti si netimorati, care se lupta pentru drepturile persoanelor pe care le apara.

Nu in ultimul rand, anticoruptia inseamna procurori independenti, a caror onestitate sa nu fie pusa la indoiala nici un moment.

Drepturile si libertatile fundamentale nu sunt un moft. Ne amintim de ele doar cand Romania mai bifeaza o condamnare la CEDO, apoi trecem cu lejeritate peste ele, sperand ca incalcarile flagrante vor fi trecute cu vederea.

Intre timp, destine sunt distruse pentru capriciile si gloria desarta a unora….

Pentru ca am fost la randul meu haituita si vanata de pigmei ce se pretind magistrati, avizi de publicitate si putere, care fac din distrugerea vietilor altora un tel; pentru ca am fost amenintata voalat cu excluderea din magistratura daca voi continua sa vorbesc; pentru ca nu inteleg sa abdic de la principiile mele,

Astazi, in calitate de judecator independent, sustin demersul procurorilor din DNA si solicit, la randul meu, Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independentei justitiei, apararea independentei procurorilor din DNA care au cerut acest lucru.

Rezolutia de la Constanta, asumata de conducerile tribunalelor si curtilor de apel din tara, este doar primul pas in resetarea intregului sistem judiciar.

Reprezentantii nostri din CSM, in care personal am toata increderea, trebuie sa uzeze de toate parghiile legale pentru ca demersul presedintilor de instante, insusit de Adunarile Generale, sa conduca la readucerea justitiei acolo unde ii este locul.

Un prim pas in acest sens trebuie sa fie apararea independentei procurorilor DNA care, intr-un gest fara precedent in activitatea acestei institutii, solicita interventia CSM-ului", a scris judecatoarea Adriana Stoicescu pe pagian sa de socializare, pe 3 iulie.

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>