Published On: mie, iul. 26th, 2017

Fraude la examen

106 perchezitii erau in desfasurare, miercuri dimineata, in judetele Caras Severin, Hunedoara si Timis. Vizati de ancheta sunt profesori universitari, studenti si fosti studenti. Conform Parchetului General, profesorii sunt suspectati ca ar fi primit bani si bunuri de la studenti, in schimbul acordarii de note bune la examenele de licenta.

Profesori de la universitatile "Vasile Goldis" si "Aurel Vlaicu" din Arad  sunt cercetati pentru ca ar fi dat note unor studenti care NU se prezentau la examene. Dascalii ar fi primit bani de la studenti straini, spun procurorii Parchetului General. Peste 30 de persoane urmeaza sa fie duse la audieri, avand calitatea de suspecti.

In aceste institutii de invatamant superior s-au constituit retele infractionale din care faceau parte cadre didactice, secretare si alte categorii de personal nedidactic, precum si fosti absolventi, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane in vederea promovarii frauduloase a examenelor de catre studenti, arata Parchetul General. Dosarul este numit neoficial „Diplome fara studii”.

Potrivit procurorilor, mai multe cadre didactice din cadrul celor doua institutii de invatamant au cerut si primit bani si bunuri cu ocazia organizarii si sustinerii de catre studenti a examenelor la diferite discipline (sustinute chiar in afara perioadei de examinare) si/sau cu ocazia sustinerii examenelor de licenta.

Unii studenti straini, inscrisi la grupe ce urmeaza cursurile in limba romana, nu cunosc/nu inteleg limba romana si totusi sunt promovati, in schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale, spun procurorii.

Conform acestora, in urma cercetarilor s-a stabilit ca in schimbul unor sume de bani studentii primeau in timpul examenelor sustinute on-line raspunsurile corecte la testele grile, acestea fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de catre informaticienii institutiei de invatamant, prin mesaje text (SMS).

De asemenea, era modificata nota de examen in sensul maririi acesteia, prin accesarea ilegala de catre informaticienii din respectivele institutii a softului creat pentru evidenta situatiilor scolare, avand drept consecinta promovarea. Procurorii spun ca informaticienii intrau in contul electronic al studentului si modificau raspunsurilede la examen in testul on-line astfel incat studentul sa fie declarat promovat de catedra.

Totodata, studentii cumparau direct de la profesori lucrari de licenta gata elaborate, in format electronic, inclusiv prezentari in format power point necesare pentru sustinerea lucrarii in fata comisiei de examinare.

„In respectivele institutii de invatamant superior s-au constituit retele infractionale din care faceau parte cadre didactice, secretare si alte categorii de personal nedidactic, precum si fosti absolventi, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane, in vederea promovarii frauduloase a studentilor. Totodata, in acest mecanism, studenti care au dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, in special cei care cunosc limba romana, devin la randul lor intermediari pentru alti colegi. O modalitate de a intra in posesia banilor ce sunt oferiti in schimbul promovarii examenelor este aceea de a-i lasa la unele puncte de schimb valutar ai caror administratori sunt in relatii de prietenie cu cadrele didactice", afirma procurorii Parchetului instantei supreme.  

Comunicatul Parchetului General:

„Biroul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Procuror al Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, impreuna cu ofiteri ai Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice, Directiei de Combatere a Crimei Organizate, Directiei de Investigatii Criminale si Directiei de Politie Transporturi din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, cu sprijinul structurilor teritoriale corespondente din cadrul inspectoratelor de politie judetene din Caras-Severin, Hunedoara si Timis, efectueaza in cursul zilei de astazi 106 perchezitii domiciliare la mai multe persoane (cadre didactice si studenti din cadrul a doua universitati) cercetate sub aspectul savarsirii unor infractiuni de coruptie intr-o cauza denumita generic "Diplome de licenta fara studii".

Din probele administrate pana in prezent a reiesit urmatoarea situatie de fapt:

Mai multe cadre didactice din cadrul unor institutii de invatamant superior desfasoara activitati ilegale constand in pretinderea si primirea unor foloase necuvenite (bani si bunuri materiale) cu ocazia organizarii si sustinerii de catre studenti a examenelor la diferite discipline (sustinute chiar in afara perioadei de examinare) si/sau cu ocazia sustinerii examenelor de licenta.

Probatoriul a relevat ca unii studenti straini, inscrisi la grupe ce urmeaza cursurile in limba romana, nu cunosc/nu inteleg limba romana si totusi sunt promovati, in schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale.

Din cercetarile efectuate au rezultat urmatoarele modalitati de comitere a infractiunilor:

1. Primirea de catre studenti in timpul examenelor sustinute on-line, in schimbul unor sume de bani, a raspunsurilor corecte la testele grile, acestea fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de catre informaticienii institutiei de invatamant, prin mesaje text (SMS);

2. Modificarea notei de examen in sensul maririi acesteia, prin accesarea ilegala de catre informaticienii din respectivele institutii, a softului creat pentru evidenta situatiilor scolare, avand drept consecinta promovarea;

3. Interventia informaticienilor in contul electronic al studentului si modificarea raspunsurilor de la examen in testul on-line astfel incat studentul sa fie declarat promovat de catedra;

4. Achizitionarea de catre studenti, direct de la profesori, a unor lucrari de licenta gata elaborate, in format electronic, inclusiv a prezentarilor in format power point necesare pentru sustinerea lucrarii in fata comisiei de examinare.

Din probatoriul administrat a reiesit ca in respectivele institutii de invatamant superior s-au constituit retele infractionale din care faceau parte cadre didactice, secretare si alte categorii de personal nedidactic, precum si fosti absolventi, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane, in vederea promovarii frauduloase a studentilor. Totodata, in acest mecanism, studenti care au dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, in special cei care cunosc limba romana, devin la randul lor intermediari pentru alti colegi.

O modalitate de a intra in posesia banilor ce sunt oferiti in schimbul promovarii examenelor este aceea de a-i lasa la unele puncte de schimb valutar ai caror administratori sunt in relatii de prietenie cu cadrele didactice.                       

In cauza a fost dispusa efectuarea in continuare a urmaririi penale pentru un numar de 36 de persoane ce au calitatea de suspect.

Perchezitiile efectuate in cursul zilei de astazi au sprijinuil lucratorilor din cadrul Brigazii Speciale de Interventie "Vlad Tepes" Bucuresti, iar pentru documentarea activitatii infractionale s-a beneficiat de suportul tehnic al Directiei de Operatiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

Facem precizarea ca inceperea urmaririi penale si punerea in miscare a actiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitati care nu pot, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”. sursa:digi24.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>